Πιέσεις στο δολάριο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό πίεση βρέθηκαν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής που προκάλεσε η πρόσφατη απόλυση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ του διευθυντή του FBI, o oποίος μεταξύ άλλων ασχολούνταν με την υπόθεση πιθανής ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2016.

Εντούτοις, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία στο τέλος της εβδομάδας βοήθησαν να περιοριστούν οι απώλειες. Συγκεκριμένα, τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, αποτελώντας μία ακόμη ένδειξη συνεχιζόμενης βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, ο δείκτης για τον τομέα της μεταποίησης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ της Φιλαδέλφειας αυξήθηκε στις 38,8 μονάδες τον Μάιο από 22,0 μονάδες τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση στις 19,5 μονάδες. Στο περιβάλλον αυτό, o δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,8% την Τετάρτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2016, έχοντας υποχωρήσει σωρευτικά κατά 1,1% στις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Στις αγορές συναλλάγματος, παρά τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, υπέρ της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed, καθώς η οικονομία έχει φτάσει σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης και ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στον στόχο του 2,0%, το δολάριο ΗΠΑ βρέθηκε υπό πίεση την εβδομάδα που διανύσαμε. Συγκεκριμένα, ο δείκτης DXY dollar index ανήλθε νωρίς την Παρασκευή στις 97,50 μονάδες, κοντά στο χαμηλό 6 μηνών 97,33 που σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά δύο ημέρες νωρίτερα, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 1,7%. Επωφελούμενο από την αποδυνάμωση του δολαρίου, το ευρώ κυμαινόταν στο 1,1160 δολ. την Παρασκευή, κοντά στο υψηλό 6 μηνών 1,1172 που είδαμε την Πέμπτη.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή