Κίνητρα για κυκλοφορία του ευρώ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. των «27»

Κίνητρα για κυκλοφορία του ευρώ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. των «27»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχθεί η Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε., σε δηλώσεις του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να καταστήσει το ευρώ πιο ελκυστικό στα μέλη της Ε.Ε. που στην παρούσα φάση δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Το πλήρες προσχέδιο που εμπεριέχει τις προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα μέρος ενός σχεδίου που προετοιμάζουν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., στην προσπάθειά τους να ανοικοδομήσουν την Ε.Ε. μετά το Brexit και εν μέσω μιας περιόδου έντονου ευρωσκεπτικισμού. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί «θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε ένα σχέδιο που είναι αρκετά ελκυστικό, που θα μοιάζει, όπως λένε στις ταινίες, με μια προσφορά την οποία δεν μπορείτε να αρνηθείτε».

Σημειώνεται ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με εξαίρεση τη Δανία, είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν το ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που να καθορίζει πότε ακριβώς πρέπει να εγκαταλείψουν το εθνικό τους νόμισμα. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υιοθετήσουν σταδιακά το ευρώ, ωστόσο επισήμανε ότι η Κομισιόν δεν έχει τη δύναμη και τη θέληση να υποδείξει στις χώρες μια συγκεκριμένη ημερομηνία ώστε να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα. Ωστόσο, η κοινή γνώμη σε χώρες που βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης παραμένει πολύ συχνά αντίθετη με την ενσωμάτωσή τους σε αυτήν. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, στην Πολωνία το 57% των ερωτηθέντων τάσσεται ενάντια στην ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη. Το ίδιο αντίθετη σε μία τέτοια προοπτική εμφανίστηκε η Τσεχία, η Σουηδία, η Δανία και η Βουλγαρία. Αντιθέτως, οι Ούγγροι, οι Κροάτες και οι Ρουμάνοι διάκεινται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, το Brexit σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα κυριαρχήσει στην οικονομία της Ε.Ε., δίνοντας κίνητρο στις χώρες να υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή