Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο λόγω συμφωνίας ΟΠΕΚ

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο λόγω συμφωνίας ΟΠΕΚ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oριακή πτώση (-0,06%) παρουσίασε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες, έπειτα από την απόφαση του ΟΠΕΚ για παράταση του «παγώματος» της ημερήσιας παραγωγής των κρατών-μελών έως τον Μάρτιο του 2018. Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 οδηγείτο σε νέο ρεκόρ λίγο πριν από το κλείσιμο, με άνοδο επί έκτη συναπτή συνεδρίαση.

Παράγοντες των διεθνών αγορών «μαύρου χρυσού» επισημαίνουν ότι επικράτησε απογοήτευση από την απόφαση του ΟΠΕΚ, διότι αναμενόταν η λήψη δραστικότερων μέτρων για τη μείωση της υπερπροσφοράς και άρα τη στήριξη των τιμών. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε στα 48,75 δολάρια με πτώση άνω του 5% και η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 51,41 δολάρια, με απώλειες 4,71%.

O επιμέρους δείκτης Stoxx Europe 600 για τον ευρωπαϊκό κλάδο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου διολίσθησε κατά 1,19%. Οι μετοχές της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας Eni, της βρετανικής BP και της γαλλικής Total κατέγραψαν πτώση 1,9%, 1,1% και 0,9%, αντίστοιχα. Η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου αποδυναμώνει τα έσοδα των ενεργειακών ομίλων. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,17% και ο γαλλικός δείκτης Cac 40 κατά 0,08%, ενώ ο δείκτης Ftse 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο (0,04%).

Στη Wall Street, αντίθετα, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 συνέχισαν την ανοδική πορεία τους επί έκτη συναπτή συνεδρίαση, παρουσιάζοντας κέρδη άνω του 0,3% κατά τη διάρκειά της. Αναλυτές κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο διάστημα ανόδου στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Σημαντική άνοδο παρουσίασε ο κλάδος λιανικού εμπορίου μετά την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων και προβλέψεων κερδοφορίας από εταιρείες όπως η Guess, η αλυσίδα ηλεκτρονικών Best Buy και η PVH, που έχει τις φίρμες Calvin Klein και Tommy Hilfinger. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι καλαθιού έξι ισοτιμιών (συμπεριλαμβανομένου του γιεν, της στερλίνας και του ελβετικού φράγκου) ενισχύθηκε οριακά (0,09%), έπειτα από την προχθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), από τα οποία προκύπτει ότι θα προχωρήσει σταδιακά στη συρρίκνωση των ισολογισμών της και σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή