Παράταση μείωσης παραγωγής από ΟΠΕΚ

Παράταση μείωσης παραγωγής από ΟΠΕΚ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συμφώνησαν να παρατείνουν τη μείωση της παραγωγής τους κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τον Μάρτιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η ισχύουσα συμφωνία, που λήγει στις 30 Ιουνίου, θα διαρκέσει ακόμα εννέα μήνες. Εντούτοις, δεν κατόρθωσε να περιορίσει σημαντικά τα διεθνή πλεονάσματα πετρελαίου ούτε να εξασφαλίσει σταθερή ανάκαμψη τιμών. Στην απόφαση παράτασης κατέληξαν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής στη Βιέννη. Η απόφαση δεν είχε ευνοϊκό αντίκτυπο στις αγορές, οι οποίες ανέμεναν είτε 12μηνη παράταση είτε μεγαλύτερες περικοπές.

Χθες, στην αμερικανική αγορά η τιμή του αργού Νέας Υόρκης υποχώρησε σχεδόν 5%. «Η αγορά απογοητεύτηκε επειδή δεν υπήρξε επιπλέον κινητοποίηση από τον ΟΠΕΚ, ούτε και δόθηκε κάποια κατεύθυνση για το τι θα επακολουθήσει μετά το πέρας των εννέα μηνών», επισημαίνει ο Γιαν Εντελμαν, αναλυτής εμπορευμάτων της HSH Nordbank. Βέβαια, είναι σημαντικό ότι στα τέλη του 2016 συγκροτήθηκε μια σημαντική συμμαχία μεταξύ 24 χωρών, εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, και συμφωνήθηκαν οι εξάμηνες περικοπές. Ωστόσο, παράλληλα με την εφαρμογή της συμφωνίας αυξανόταν η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες παραδέχονται ότι, ενώ οι προμήθειες πετρελαίου μειώνονται σταδιακά στη διεθνή αγορά, τα αποθέματα παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του στόχου. Κι αυτό οφείλεται στο ότι πριν από τη συμφωνία, επί τρία χρόνια υπήρξε υπερπαραγωγή «μαύρου χρυσού». Εκτιμάται ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να διοχετευθεί το πλεόνασμα στην αγορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή