Τα θετικά οικονομικά στοιχεία σε Ευρωζώνη ευνοούν το ευρώ

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία σε Ευρωζώνη ευνοούν το ευρώ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε υπό πίεση την εβδομάδα που διανύσαμε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ σχετικά με την αποπομπή του επικεφαλής του FBI, που, σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς, έχουν εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για την εφαρμογή σημαντικών προεκλογικών δεσμεύσεών του. Η κυβέρνηση παρουσίασε στο Κογκρέσο το προσχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2018 που αρχίζει τον Οκτώβριο, αλλά θεωρείται αμφίβολο αν θα εγκριθεί τελικά –τουλάχιστον στη σημερινή του μορφή–, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, σημαντικές περικοπές (3,6 τρισ. δολ.) σε ορίζοντα δεκαετίας σε πολιτικά ευαίσθητες κατηγορίες δαπανών, όπως η υγεία.

Η δημοσίευση των πρακτικών από την πλέον πρόσφατη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed δεν προσέδωσε κάποια στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα. Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με τα πρακτικά, θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων «σύντομα», εντούτοις υιοθετούν μάλλον επιφυλακτική στάση, κρίνοντας ότι θα ήταν συνετό να περιμένουν πρώτα πρόσθετα οικονομικά στοιχεία, που να δείχνουν ότι η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο οφειλόταν σε προσωρινούς παράγοντες. Επωφελούμενο από το αρνητικό κλίμα για το δολάριο, το ευρώ κέρδισε έδαφος τις τελευταίες ημέρες και κυμαινόταν στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή στο 1,1220 δολάριο περίπου, κοντά στα νέα υψηλά των τελευταίων εξίμισι μηνών (1,1267), που είδαμε στις αρχές της εβδομάδας.

Η εκτίμηση για υποχώρηση του πολιτικού κινδύνου μετά την επικράτηση του κεντρώου ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης που έχουν εντείνει τη φημολογία για ενδεχόμενη «στροφή» της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση στις 8 Ιουνίου προς μια λιγότερο χαλαρή νομισματική πολιτική, ευνόησαν επίσης το ευρώ. Χαρακτηριστικά, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα, που αποτελεί το υψηλότερο των τελευταίων έξι ετών (56,8) και υποδηλώνει ενίσχυση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 0,5% τριμηνιαίως που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή