ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βόμβα για την παγκόσμια οικονομία τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων

Βόμβα για την παγκόσμια οικονομία τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων

Ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων απειλεί τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό κενό των οκτώ μεγαλύτερων συνταξιοδοτικά συστημάτων στον κόσμο. Το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σήμερα στα 70 τρισ. δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί, έως το 2050, στα 400 τρισ., ποσό που είναι πενταπλάσιο από το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα. Τα δύο βασικά αίτια του προβλήματος είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η μείωση του ποσοστού αποταμίευσης.

Η μελέτη αφορά στα έξι μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα του κόσμου –αμερικανικό, βρετανικό, ιαπωνικό, ολλανδικό, καναδικό και αυστραλιανό– και στις δύο χώρες με τους περισσότερους συνταξιούχους στον κόσμο, την Κίνα και την Ινδία. Το χρηματοδοτικό κενό των έξι πρώτων συνταξιοδοτικών συστημάτων ανέρχεται σήμερα στα 56 τρισ. δολάρια, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2015 στα 74,3 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, προβλέπεται πως έως το 2050 το χρηματοδοτικό κενό των έξι χωρών θα ανέλθει στα 224 τρισ. δολάρια. Αν προσθέσει κανείς την Κίνα και την Ινδία, τις δύο χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως, τότε το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται πως θα φτάσει τα 400 τρισ. δολάρια σε 32 χρόνια από σήμερα. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, και μάλιστα σύντομα, τότε η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη συνταξιοδοτική κρίση της ιστορίας, το βάρος της οποίας θα κληθούν να σηκώσουν οι σημερινοί νέοι. «Η προβλεπόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η οφειλόμενη σε αυτήν γήρανση του πληθυσμού είναι για την οικονομία απειλή αντίστοιχη με την απειλή της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Μίκαελ Ντρέξλερ, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών και συστημάτων υποδομής στο Παγκόμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). «Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σήμερα ή να αποδεχθούμε πως οι αρνητικές του επιπτώσεις θα στοιχειώνουν τις μελλοντικές γενεές, πιέζοντας ασφυκτικά τα παιδιά και τα εγγόνια μας», προσθέτει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σήμερα το αμερικανικό συνταξιοδοτικό σύστημα και ακολουθούν το ιαπωνικό και το κινεζικό. Το χρηματοδοτικό κενό του αμερικανικού συνταξιοδοτικού συστήματος υπολογίζεται σήμερα στα 28 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, προβλέπεται πως θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 5% (δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ) και προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 137 τρισ. δολάρια το 2050. Το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό σύστημα έχει σήμερα χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 τρισ. δολαρίων, ωστόσο προβλέπεται πως θα αυξηθεί με ρυθμό 2% (συγκριτικά ο μικρότερος όλων), οπότε το 2050 θα ανέρχεται σε 26 τρισ. δολάρια. Το συνταξιοδοτικό αναμένεται να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην Κίνα και στην Ινδία. Το κινεζικό χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται πως θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 7% και ότι θα φτάσει τα 119 τρισ. δολάρια το 2050. Στην περίπτωση της Ινδίας προβλέπεται πως θα φτάσει τα 85 τρισ. δολάρια. Σημειώνεται πως πέρυσι η Κίνα ήρε, έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια, την πολιτική του ενός μόνο παιδιού για κάθε οικογένεια, ακριβώς ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Για τον προσδιορισμό του συνταξιοδοτικού κενού υπολογίζεται το ποσό των χρημάτων που χρειάζεται σε κάθε χώρα (περιλαμβανομένης κρατικής συνταξιοδοτικής εισφοράς, εργαζομένων και εργοδοτών), ώστε η σύνταξη να καλύπτει το 70% του εισοδήματος πριν από τη συνταξιοδότηση.