Η δήλωση Ρέντσι για εκλογές αναστατώνει τις αγορές

Η δήλωση Ρέντσι για εκλογές αναστατώνει τις αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία το φθινόπωρο προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων να εκτιναχθούν έως και κατά 10 μονάδες βάσης. Το spread μεταξύ των 10ετών ιταλικών και των 10ετών γερμανικών ομολόγων έφθασε από τις 10 στις 186 μονάδες βάσης. Σε δηλώσεις του ο τέως πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπαινίχθηκε πως είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε απλή αναλογική τα ιταλικά κόμματα και μετά τις εκλογές να αναδειχθεί κυβέρνηση συνασπισμού με χαλαρούς δεσμούς – κάτι τέτοιο θα επιτείνει την αβεβαιότητα. Επίσης, προσέθεσε πως «ίσως είχε νόημα να συμπέσει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία με την αντίστοιχη στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο». Κατά τον υπεύθυνο στρατηγικής αγορών Μάρτιν βαν Βλιτ της ING, «ένα τέτοιο γεγονός θα κρύβει μέγιστους πολιτικούς κινδύνους για την Ευρωζώνη». Δυσμενή αντίκτυπο είχε η δήλωση Ρέντσι και στο ιταλικό χρηματιστήριο, ενώ σοβαρότερη πτώση εμφάνισαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ο FTMIB στο Μιλάνο έκλεισε χθες με πτώση 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων.

Πέραν της Ιταλίας, οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης αρχικά ενισχύθηκαν λόγω δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι επιδεινώνονται οι σχέσεις με συμμάχους της Ευρώπης. Εν συνεχεία αποκλιμακώθηκαν λόγω της ανακοίνωσης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη συνεχιζόμενη ανάγκη στήριξης της Ευρωζώνης. Οι συναλλαγές χθες ήταν περιορισμένες λόγω αργίας στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα περισσότερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου οι δείκτες σημείωσαν απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με -0,16%, ο CAC 40 στο Παρίσι με -0,08%, ο Ιbex στη Μαδρίτη με -0,19%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο Dax έκλεισε με +0,21%. Το ευρώ δεν είχε σημαντική μεταβολή μετά τις δηλώσεις Ντράγκι και διαμορφώθηκε ως προς το δολάριο στο 1,1181 δολάριο. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αναμένεται ροή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς τις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων και αυτό, αν συνδυαστεί με μαζικές πωλήσεις λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, θα είναι πολύ καλή ευκαιρία για σώρευση κερδών. Σε μια συνολικότερη προσέγγιση, οι επενδυτές παρακολουθούν πώς θα αντιδράσει η παγκόσμια οικονομία στην άνοδο του κόστους δανεισμού. Ο Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, τόνισε πως έχει νόημα να γίνουν τρεις αυξήσεις φέτος στα αμερικανικά επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή