Σύμβουλος για τα έργα υποδομών του Τραμπ η Παγκόσμια Τράπεζα

Σύμβουλος για τα έργα υποδομών του Τραμπ η Παγκόσμια Τράπεζα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας δεσμευθεί να στηρίξει το ταμείο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα της Ιβάνκα Τραμπ, η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τώρα συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για το επενδυτικό πρόγραμμά της σε έργα υποδομής. Οπως σχολιάζει σε σχετικό ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα Financial Times, προκαλεί προβληματισμό σε πρώην στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή η εμφανής σύσφιγξη σχέσεων ανάμεσα στην οικογένεια Τραμπ και στον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, η πραγματική αποστολή του οποίου είναι να παρέχει οικονομική στήριξη στις φτωχές χώρες.

Από τις αρχές Απριλίου, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη και συζητά με συμβούλους του Αμερικανού προέδρου για το επενδυτικό πρόγραμμά του. Η προσέγγιση της οικογένειας Τραμπ με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Γιμ Γιονγκ Κιμ, εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, στην οποία συζητήθηκε το ταμείο για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την ιδέα που εξέθεσε η κόρη του Αμερικανού προέδρου, παρουσία του κ. Γιμ Γιονγκ Κιμ, στη συνάντηση του G20 τον Απρίλιο στο Βερολίνο. Φαίνεται, όμως, πως η Παγκόσμια Τράπεζα έχει θέσει την ίδρυση του ταμείου σε προτεραιότητα και επιδιώκει την υλοποίησή του πριν από τη σύνοδό της τον Ιούλιο στη Γερμανία.

Οπως τονίζουν οι FT, η βιασύνη που επιδεικνύει η Τράπεζα για την ιδέα της Ιβάνκα Τραμπ προβληματίζει πρώην στελέχη της. Εκφράζουν φόβους πως ο κ. Γιμ Γιονγκ Κιμ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την προσέγγιση με την κόρη του Αμερικανού προέδρου, ώστε να προασπισθεί τα συμφέροντα της Τράπεζας. Διακύβευμα είναι η χρηματοδότησή της και η συνδρομή των ΗΠΑ στα αναπτυξιακά σχέδιά της. Προ ημερών δόθηκε στη δημοσιότητα σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης Τραμπ, στο οποίο επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ καταβάλλουν στην Παγκόσμια Τράπεζα περισσότερα από όσα τούς αναλογούν». Στο ίδιο σχέδιο προτείνεται να μειωθεί κατά περίπου 100 εκατ. δολάρια ετησίως η συνδρομή των ΗΠΑ στον βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζα που χορηγεί φτηνά δάνεια και εγγυήσεις στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Οπως επισημαίνουν πρώην στελέχη της Τράπεζας μιλώντας στους FT, στο παρελθόν τόσο τα στελέχη της όσο και η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιμετώπιζαν με μεγάλη επιφυλακτικότητα κάτι ανάλογο εάν επρόκειτο για την κόρη κάποιου δικτάτορα της κεντρικής Ασίας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας επιμένουν, πάντως, πως το ταμείο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα θα είναι πλήρως σύμφωνο με τους κανόνες διακυβέρνησης της Τράπεζας, ενώ σε ό,τι αφορά την Ιβάνκα Τραμπ δεν θα έχει ούτε επίσημο ρόλο σε αυτό ούτε θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια για λογαριασμό του. Ο προβληματισμός για το επίμαχο ταμείο, που είναι γνωστό ως «Ταμείο Ιβάνκα», δεν σταματάει εδώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Τράπεζα στις 30 Ιουνίου, θα έχει αρχικά κεφάλαια ύψους 200 εκατ. δολαρίων, τα μισά από τα οποία θα διαθέσουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό προκαλεί καχυποψία στις τάξεις των πρώην στελεχών της Τράπεζας, δεδομένης της αρνητικής στάσης των χωρών αυτών, και ιδιαιτέρως του Ριάντ, προς τις γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή