Γιατί η υποβάθμιση από τη Moody’s ενόχλησε έντονα το Πεκίνο

Γιατί η υποβάθμιση από τη Moody’s ενόχλησε έντονα το Πεκίνο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική κυβέρνηση προσπάθησε να απορρίψει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Moody’s την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την «βασιζόμενη σε λανθασμένες πληροφορίες». Ωστόσο, η αντίδραση του Πεκίνου φανερώνει πόσο ευαίσθητο είναι στο πώς το βλέπουν οι άλλοι τη στιγμή που αναζητεί περισσότερα κεφάλαια για τις αγορές μετοχών και ομολόγων της. Η υποβάθμιση δεν προσέφερε νέες αποκαλύψεις για τα προβλήματα της Κίνας με το χρέος, όμως στην ουσία αμφισβήτησε την οικονομική προοπτική της χώρας και επίσης τις θετικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει το Πεκίνο, προσθέτοντας νέες ανησυχίες για τους επενδυτές, λένε αναλυτές. Τα κινεζικά ΜΜΕ δεν μετέδιδαν επί ώρες την είδηση για την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο της Κίνας την περασμένη Τετάρτη, μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει ανακοίνωση λέγοντας πως η Moody’s υπερεκτίμησε τους κινδύνους που απορρέουν από το χρέος και ότι βασίστηκε σε «ακατάλληλη μεθοδολογία». Η υποβάθμιση από τη Moody’s ήταν η πρώτη εδώ και σχεδόν 30 χρόνια για την Κίνα, ενώ στελέχη του οίκου αξιολόγησης πρόσθεσαν την περασμένη Παρασκευή ότι είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση, εκτός και αν η Κίνα καταφέρει να ελέγξει το αυξανόμενο χρέος της. Καθώς πιέζει η Κίνα ώστε να περιληφθεί, τον ερχόμενο μήνα, σε έναν από τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες της Morgan Stanley και καθώς σχεδιάζει να ανοίξει ακόμη περισσότερο την αγορά ομολόγων σε ξένους επενδυτές το 2017, είναι αναπόφευκτο να ενταθούν ο εξωτερικός έλεγχος και οι εκκλήσεις για διαφάνεια. Και αν Πεκίνο και Moody’s ερμηνεύουν διαφορετικά το ίδιο επίπεδο χρέους, αυτό ίσως να αντανακλά, εν μέρει, τις δυσκολίες που συναντούν οι επενδυτές στην προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στην πληροφόρηση που χρειάζονται ώστε να εκτιμήσουν τα ρίσκα που υπάρχουν στην Κίνα.

Με το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης ομολόγων να καλύπτεται από τη μεγάλη βάση Κινέζων αποταμιευτών, προς το παρόν η Κίνα έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τις πιστοληπτικές υποβαθμίσεις. Τα κινεζικά χρηματιστήρια και η αγορά συναλλάγματος αγνόησαν την υποβάθμιση της περασμένης εβδομάδας, αν και ορισμένοι αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί πως υπήρξε παρέμβαση του Πεκίνου ώστε να ενισχύσει μετοχές και την ισοτιμία του γουάν με το δολάριο. Παραθέτοντας το σκεπτικό για την υποβάθμιση, η Moody’s αναφέρει πως προβλέπει ότι θα αυξηθεί το κινεζικό χρέος και ότι οι Αρχές θα συνεχίσουν να βασίζονται σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας στην προσπάθεια τους να πετύχουν τους επίσημους στόχους για την ανάπτυξη. Το Πεκίνο αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόβλημα με το χρέος, ωστόσο επιμένει πως είναι διαχειρίσιμο. Προς το παρόν, δεν προβλέπεται πως θα καμφθεί η όρεξη των επενδυτών για κινεζικά ομόλογα, διότι οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει ήδη σε μεγάλο βαθμό την πιστοληπτική υποβάθμιση, λέει ο Ζαν Σαρλ Σαμπόρ, επικεφαλής αναλυτής ομολόγων αναδυόμενων αγορών στην BNP Paribas. «Θα επιθυμούσαμε καλύτερη κατανόηση αυτού του χρέους; Φυσικά», προσθέτει. «Αυτό οφείλεται στην περιπλοκότητα των διαφόρων στρωμάτων χρέους, τα οποία περιλαμβάνουν εταιρικό χρέος, δημοτικό, ευρύτερο κρατικό χρέος όπως επίσης και χρέος εκτός ισολογισμού και το σκιώδες τραπεζικό σύστημα», εξηγεί. Η πιστοληπτική υποβάθμιση θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος δανεισμού από το εξωτερικό για κρατικές κινεζικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή