O Ντράγκι δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ

O Ντράγκι δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι ονειρεύονται αύξηση, σύντομα, των επιτοκίων δανεισμού θα πρέπει να κάνουν ακόμα υπομονή, είναι το μήνυμα που έστειλε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει καλύτερα από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει χαμηλός και δεν υποστηρίζει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, οπότε εξακολουθεί να είναι αναγκαία η τήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής, είναι το μήνυμα της ΕΚΤ.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο και πλέον περιλαμβάνει περισσότερους τομείς και χώρες, ενώ παράλληλα περιορίζονται οι κίνδυνοι που απειλούν τη συνέχιση της ανάπτυξης, είπε χθες ο κ. Ντράγκι μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγες ημέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται διάσταση απόψεων στους κόλπους της ΕΚΤ σχετικά με το μέλλον της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και το πότε θα μπορούσε να αρχίσει η επιστροφή σε πιο σφιχτή πολιτική. «Παρά την ενίσχυση της ανάκαμψης και εξετάζοντας τις ευμετάβλητες τιμές του εναρμονισμένου πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, οι υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές. Οι εσωτερικές πιέσεις από το κόστος, ιδιαίτερα από τους μισθούς, εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, ώστε να υποστηρίξουν τη διαρκή και στηριγμένη σε ίδιες δυνάμεις σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», είπε ο κ. Ντράγκι. Και για όσους εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε: «Για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε πολύ χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης, οι οποίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στο Ταλίν της Εσθονίας στις 8 Ιουνίου, είναι βέβαιο πως θα ερωτηθεί ο κ. Ντράγκι για ποιο λόγο δεν μπορεί, ακόμη, να αρχίσει να χαράζει πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Η απάντησή του μπορεί κάλλιστα να είναι: Διότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει από τον στόχο του «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου έσπρωξε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 2%, κάτι που ήταν αρκετό ώστε πολιτικοί και τραπεζίτες, κυρίως από τη Γερμανία, να αρχίσουν να πιέζουν ακόμη περισσότερο για αλλαγή νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι εξήγησε τον περασμένο Ιανουάριο πως η άνοδος των τιμών του πληθωρισμού είναι παροδική και πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στη συνέχεια, όπως και έγινε. Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,9%, ενώ, σύμφωνα με οικονομολόγους που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, προβλέπεται πως θα υποχωρήσει στο 1,5% τον Μάιο. Η πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό του Μαΐου θα εκδοθεί αύριο από τη Eurostat.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός, αν και έχει ενισχυθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2015, εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από την εντολή, τη μοναδική, που έχει δοθεί στην ΕΚΤ, δηλαδή να διατηρεί σταθερές τις τιμές (στην περίπτωση της ΕΚΤ αυτό ισούται με ετήσιο πληθωρισμό 2%). Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ τον περασμένο Μάρτιο, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2017 στο 1,7%, θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2018 και θα αυξηθεί στο 1,7% το 2019. Ενδιαφέρον έχουν και οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον λεγόμενο «δομικό πληθωρισμό», οπότε δεν υπολογίζεται η επίπτωση των τιμών της ενέργειας και των επεξεργασμένων τροφίμων (επειδή είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες). Το 2017 ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί στο 1,1%, θα ενισχυθεί στο 1,5% το 2018 και μόνο το 2019 προβλέπεται ότι σχεδόν θα πιάσει τον στόχο και θα διαμορφωθεί στο 1,8%. Η ΕΚΤ προβλέπει πως η αμοιβή ανά εργαζόμενο θα αυξηθεί με ρυθμό μόλις 1,8% το 2017, με ρυθμό 2,15 το 2018 και με ρυθμό 2,4% το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή