Η αβεβαιότητα επηρέασε αρνητικά τις ευρωπαϊκές αγορές

Η αβεβαιότητα επηρέασε αρνητικά τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές απώλειες έκλεισαν και χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας μιαν ευρύτερη τάση υποχώρησης στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να επαναφέρουν στο προσκήνιο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι επενδυτές στράφηκαν, έτσι, μία ακόμη φορά στα ασφαλή καταφύγια του χρυσού αλλά και των ομολόγων του αμερικανικού και του γερμανικού Δημοσίου, εγκαταλείποντας τις μετοχές. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησαν κατά μία μονάδα βάσης στο 2,203%, πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων υποχωρούσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων, συγκεκριμένα στο 0,286%.

Ανοδικά κινήθηκε, άλλωστε, ο χρυσός, που το βράδυ κυμαινόταν στα 1.271,73 δολάρια η ουγγιά. Η μεγάλη χαμένη της ημέρας ήταν η στερλίνα, που διολίσθησε εκ νέου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων και συγκεκριμένα στο 1,2770 δολάριο, αν και ανέκαμψε αργότερα στο 1,2838 δολάριο. Νωρίτερα είχαν δημοσιοποιηθεί τα πορίσματα τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας YouGov, που φέρει το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας να κερδίζει μεν τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας αλλά να χάνει τις 20 από τις 330 έδρες του και το Εργατικό Κόμμα να κερδίζει 30 έδρες. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη Ftse 100 του Λονδίνου, έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,09%. Με ελαφρές απώλειες 0,42% και 0,4% έκλεισαν οι αγορές της Γαλλίας και του Μιλάνου, ενώ η μοναδική ευρωπαϊκή αγορά που κατέγραψε ελαφρά κέρδη ήταν η Φρανκφούρτη, με τον δείκτη Xetra Daxα να κλείνει με άνοδο 0,13%. Παράλληλα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,9% για το σύνολο του Μαΐου. Πάντως, ο Μάιος ήταν ο τέταρτος συναπτός μήνας ανόδου για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Υποχώρηση σημείωσε άλλωστε το πετρέλαιο, με τις τιμές να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων: το αργό κυμαινόταν το βράδυ στα 48,38 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 50,26 δολάρια το βαρέλι. Είχε προηγηθεί αύξηση της παραγωγής στη Λιβύη, που ενέτεινε την ανησυχία ότι η παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού» θα παραμείνει πλεονασματική, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ να παρατείνει τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή