Ζημίες έως 10 δισ. για ιταλικές τράπεζες από επισφάλειες

Ζημίες έως 10 δισ. για ιταλικές τράπεζες από επισφάλειες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας να περιορίσουν τον μεγάλο όγκο των «κόκκινων» δανείων, ενδέχεται να υποστούν επιπλέον απώλειες ύψους 10 δισ. ευρώ από την πώληση των επισφαλών δανείων τους στις τρέχουσες τιμές αγοράς, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ιγνάσιο Βίσκο, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης της τράπεζας στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «αν τα “κόκκινα” δάνεια πωληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές που προσφέρονται από τους λίγους εξειδικευμένους οίκους επαναγοράς χρεών, το ποσό θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ».

Τα επισφαλή δάνεια στα τέλη του 2016 ανήλθαν στα 81 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι διαγραφές εκείνων των δανείων που δεν δύναται να αποπληρωθούν. Από αυτό, όμως, το ποσό ο κ. Βίσκο εκτιμά ότι οι αρχές μπορούν να πωλήσουν στην αγορά βραχυπρόθεσμα δάνεια 20 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση λόγω του μεγάλου όγκου των «κόκκινων» δανείων, που συνολικά ανέρχονται στα 360 δισ. ευρώ και εμποδίζουν την ομαλή ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας.

Λόγω αυτής της κατάστασης, η ιταλική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τις ευρωπαϊκές αρχές το ενδεχόμενο παροχής κρατικής βοήθειας στις προβληματικές τράπεζες, ενώ η ΕΚΤ αυξάνει τις πιέσεις για τη μείωση των επισφαλών δανείων. Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες για την κρατική στήριξη της ανακεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi di Siena, της Banca Popolare di Vicenza και της Veneto Banca, καθώς θα πρέπει να περιορίσουν το ύψος των «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς τους. Ωστόσο, ο κ. Βίσκο, με αφορμή την πίεση που ασκείται στις ιταλικές τράπεζες, ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αρχές να συνεργάζονται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Βίσκο, δεν υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις επί της τραπεζικής κρίσης ανατίθενται σε διάφορες ανεξάρτητες αρχές και εθνικούς και υπερεθνικούς θεσμούς, που καθυστερούν να πάρουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi Μάρκο Μορέλι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας. «Οταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα πω τη γνώμη μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ για να ενισχύσει την τράπεζα με κεφάλαια 6,5 δισ. ευρώ και να βρουν τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ με τη μετατροπή των ομολόγων μικρής εξασφάλισης σε μετοχές. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τον Δεκέμβριο η ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε ένα fund με κεφάλαια 20 δισ. ευρώ, για να ανακουφίσει τις προβληματικές τράπεζες από τον όγκο των «κόκκινων» δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή