Η νίκη Μακρόν στρέφει τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές μετοχές

Η νίκη Μακρόν στρέφει τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές μετοχές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίφημη επικράτηση του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν επί της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας έδωσε σοβαρά κίνητρα στους διεθνείς επενδυτές να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων – σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε να φθάσουν τα υψηλότερα επίπεδά τους από πέρυσι τον Αύγουστο. Η νίκη Μακρόν στις 7 Μαΐου σηματοδότησε και τη διάλυση των ανησυχιών για αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον η κ. Λεπέν απειλούσε για έξοδο της Γαλλίας από αυτήν και από το ευρώ. Ως επακόλουθο υπήρξε ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρώσουν και τον Μάιο με κέρδη, κλείνοντας ένα τετράμηνο ανόδου. Σε έρευνα του «Ρόιτερς», το διάστημα 15-25 Μαΐου, όλοι ανεξαιρέτως οι διαχειριστές πλούτου και διευθυντές επενδύσεων τάχθηκαν υπέρ των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων.

«Οι πολιτικοί κίνδυνοι σχεδόν εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη, οι γερμανικές εκλογές του Οκτωβρίου δεν κρύβουν εκπλήξεις, οπότε το αποτέλεσμα της Γαλλίας σε συνδυασμό με την ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης συνιστούν θετικές ενδείξεις για τις μετοχές», παρατηρεί ο Τζόναθαν Γουέμπστερ – Σμιθ, επικεφαλής της ομάδας ποικίλων περιουσιακών στοιχείων της Brooks MacDonald. Στα χαρτοφυλάκιά τους με τίτλους από όλο τον κόσμο οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν την έκθεσή τους σε ομίλους της Ευρωζώνης κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 16,1%. Παράλληλα, μείωσαν την έκθεσή τους σε μετοχές αμερικανικών ομίλων από το 31,3% στο 30,1%, το οποίο είναι και το χαμηλότερο από πέρυσι τον Αύγουστο. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν διαβλέπουν περαιτέρω άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών, όλοι οι επενδυτές απάντησαν καταφατικά. «Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να εξασφαλίσουν και άλλα κέρδη, επειδή οι αποτιμήσεις τους είναι ελκυστικές, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη ενισχύεται και είναι βιώσιμη, ενώ και τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών είναι ευνοϊκά», παρατηρεί ο Ντέιβιντ Βίκερς της Russell Investments. Ακόμα και επενδυτές που φαίνονται επιφυλακτικοί για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων, δεδομένης της υπερβολικά μεγάλης ανόδου τους τον τελευταίο καιρό, εμφανίζονται αισιόδοξοι και για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Κατά τον Τρέβορ Γκρίταμ της Royal London Asset Management, «η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι χαλαρή, ενώ δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ενδείξεις για αύξηση μισθών».

Πάντως, πολύ πιο προσεκτικοί και συγκρατημένοι εμφανίζονται οι επενδυτές έναντι των βρετανικών ομολόγων και των μετοχών των βρετανικών ομίλων, καθώς έχουν μπροστά τους τις πρόωρες εθνικές εκλογές της 8ης Ιουνίου. Στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους, συγκεκριμένα, έχουν περιορίσει την έκθεσή τους σε βρετανικές μετοχές στο 23,7%. Στο 26,7% μειώθηκαν οι τοποθετήσεις τους σε βρετανικά ομόλογα, όταν τον Απρίλιο το ποσοστό αυτό έφθανε το 29,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή