Ελλείψεις υλικών και χαμηλές πωλήσεις ανησυχούν την BMW

Ελλείψεις υλικών και χαμηλές πωλήσεις ανησυχούν την BMW

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW είναι οι ελλείψεις στην προμήθεια ανταλλακτικών από τη Robert Bosch, από την οποία περιμένει να αποζημιωθεί. Εχουν προηγηθεί και τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο τα περιθώρια κέρδους της BMW μειώθηκαν στο 9%, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 9,4%. Επιπλέον, ήταν χαμηλότερα τα περιθώρια κέρδους και από τα αντίστοιχα της ευθέως ανταγωνιστικής της Mercedes στο 9,8% φέτος, όταν πέρυσι το πρώτο τρίμηνο είχαν φθάσει στο 7%. Βασικός λόγος αυτής της δυσπραγίας της BMW είναι ότι διατηρεί μία πεπαλαιωμένη γραμμή παραγωγής, γεγονός που επιβραδύνει την αύξηση των πωλήσεων. Επιπροσθέτως, υποχρεώνει την αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρήσει σε πρόγραμμα κινήτρων για να προσελκύσει αγοραστές. Πάντως, το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 5,2%. Ποσοστό, πάντως, πολύ μικρότερο από το 16% της Mercedes. Γενικά, η BMW προσβλέπει σε τόνωση της ζήτησης φέτος, με τη νέα σειρά πέντε μοντέλων της. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι και για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια η Mercedes την ξεπέρασε σε πωλήσεις.

Μεγάλες ελλείψεις

Η ΒMW αντιμετωπίζει ελλείψεις στα εξαρτήματα του συστήματος ηλεκτρονικής οδήγησης, που της προμηθεύει η Robert Bosch και τα τοποθετεί σε όλα της τα μοντέλα. «H Bosch, η εταιρεία που μας προμηθεύει με ανταλλακτικά και εξαρτήματα, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα οδήγησης, στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι σε θέση να μας καλύψει με επαρκείς ποσότητες για τα μοντέλα BMW 1 Series, 2 Series, 3 Series και 4 Series», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η παραγωγή στα εργοστάσια της Σενιγιάνγκ στην Κίνα και του Ρόσλιν στη Νότιο Αφρική διακόπηκε μία ημέρα, ενώ το εργοστάσιο στη Λειψία παρέμεινε εν μέρει κλειστό. Σε προσωρινή διακοπή παραγωγής είχε οδηγηθεί και το εργοστάσιο στο Μόναχο.

Τι συνέβη, όμως, με την Bosch; Σε συνεργαζόμενό της εργοστάσιο στην Ιταλία δημιουργήθηκε πρόβλημα στην κατασκευή θήκης για το ηλεκτρονικό σύστημα οδήγησης και η Bosch έστειλε υπαλλήλους της εκεί για να δώσουν λύση. Η Bosch, επιπλέον, βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω της ανάμειξής της στο σκάνδαλο «ντίζελγκεϊτ» της Volkswagen. Παράλληλα, προ ημερών βρέθηκε συγκατηγορούμενη για ανάλογη υπόθεση στις ΗΠΑ μαζί με την General Motors. Ομάδα οδηγών επαγγελματικών ημιφορτηγών κατέθεσε αγωγή κατά των GM και Bosch, επειδή χρησιμοποίησαν παράνομο λογισμικό για να περάσουν τα αυτοκίνητα της πρώτης εταιρείας με επιτυχία τον έλεγχο εκπομπής ρύπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή