Συνεχίζεται η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Συνεχίζεται η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εβδομάδα που διανύσαμε, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι απαιτείται η συνέχιση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σχετικά υποτονικές, παρόλο που η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να ανακάμπτει. Σε αυτό το περιβάλλον, το ευρώ βρέθηκε προσωρινά υπό πίεση, υποχωρώντας κοντά στα 1,1100 δολάρια την Τρίτη, ανακάμπτοντας αργότερα στην εβδομάδα πάνω από τα 1,1250, επωφελούμενη από τα ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, έπειτα από πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, χαμηλότερες των εκτιμήσεων ήταν και οι πωλήσεις κατοικιών με συμβόλαια σε εκκρεμότητα τον ίδιο μήνα, οι οποίες υποχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να γίνεται αρνητικός (-3,3% εποχικά προσαρμοσμένα) για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2016. Επιπροσθέτως, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, στις 117,9 μονάδες από 119,4 μονάδες τον Απρίλιο, με την πτώση να αντανακλά επιδείνωση στις μελλοντικές προσδοκίες των καταναλωτών.

Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι και τα ασθενέστερα των αναμενομένων στοιχεία του Μαΐου για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ευνόησαν τα γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ υποχώρησε στο 1,4% ετησίως τον Μάιο από 1,9% τον Απρίλιο, έναντι μέσης πρόβλεψης των αναλυτών για μικρότερη πτώση στο 1,5% ετησίως, ενώ ο πυρήνας υποχώρησε στο 0,9% σε ετήσια βάση από 1,2% τον προηγούμενο μήνα, έναντι μέσης πρόβλεψης των αναλυτών για πτώση στο 1% ετησίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε σε χαμηλά δύο μηνών κάτω από το 0,29% (η απόδοση του ομολόγου κινείται αντίθετα από την τιμή του) ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη, πριν ανακάμψει μερικώς σε επίπεδα κοντά στο 0,31% την Πέμπτη, ενόψει αυξημένης προσφοράς από επικείμενες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων σε Γαλλία και Ισπανία.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή