Οι Αυστραλοί κόβουν δαπάνες λόγω χρεών

Οι Αυστραλοί κόβουν δαπάνες λόγω χρεών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικό υψηλό έχει εκτιναχθεί το ποσοστό χρέους των νοικοκυριών της Αυστραλίας, φθάνοντας πλέον στο 189% του διαθέσιμου εισοδήματος των Αυστραλών, οι οποίοι αναγκάζονται να περικόψουν δαπάνες. Ο πληθωρισμός στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, του ηλεκτρισμού και των ασφαλιστικών συμβολαίων επιταχύνεται με ρυθμό 3,4% ετησίως και οι μισθοί αυξάνονται με ιστορικά χαμηλό ρυθμό, μόλις 1,9% τούς τελευταίους 12 μήνες έως τον Μάρτιο. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της κατανάλωσης: η αύξηση των λιανικών πωλήσεων, των καταναλωτικών δανείων και των πωλήσεων αυτοκινήτων πολυτελείας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών.

Η εικόνα καταδεικνύει την πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά της χώρας, δηλαδή σχεδόν το 60% της αυστραλιανής οικονομίας του 1,3 τρισ. δολαρίων. Προκύπτει δε από στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας (RBA) και καταγράφεται ενώ τα επιτόκια βρίσκονται στα ιστορικά χαμηλά και οι τιμές των κατοικιών εγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ετσι, η υπερχρέωση των νοικοκυριών και η ανεπαρκής αύξηση του εισοδήματός τους εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία της χώρας, που έχει κατορθώσει να αποφύγει την ύφεση τα τελευταία 25 χρόνια. Οπως επισημαίνει ο Μάρτιν Νορθ της Digital Finance Analytics, «διαπιστώνουμε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών, ακόμη και των πλουσιότερων, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς έχουν μεγάλα στεγαστικά δάνεια αλλά δεν αυξάνονται τα εισοδήματά τους». Το αποτέλεσμα, υπογραμμίζει ο ίδιος, είναι ότι «όσα νοικοκυριά έχουν πρόβλημα, μάλλον δεν κάνουν δαπάνες για αγορές, και αυτό θα αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα για τη μελλοντική ανάπτυξη». Ο εν λόγω αναλυτής εκτιμά ότι 52.000 νοικοκυριά της Αυστραλίας διατρέχουν κίνδυνο πτώχευσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 23,4% των οικογενειών της χώρας δυσκολεύεται να αποπληρώσει τα στεγαστικά δάνεια. Το αντίστοιχο ποσοστό μόλις πριν από ένα χρόνο ήταν περίπου 19%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή