ΟΟΣΑ: Ηπια ανάπτυξη σε κλίμα αβεβαιότητας

ΟΟΣΑ: Ηπια ανάπτυξη σε κλίμα αβεβαιότητας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετριοπαθής θα είναι η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία και ανεπαρκής για να υπάρξει σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Αν και πέρυσι σημειώθηκε βελτίωση στη δυναμική ανάκαμψης των οικονομιών του ΟΟΣΑ από το 2009, έχουν καλλιεργηθεί τάσεις εσωστρέφειας που επισκιάζουν τον ορίζοντα. Επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα, δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις, χαμηλή αύξηση των πραγματικών μισθών και επίμονη ανισότητα. Ο ΟΟΣΑ στρέφει, επίσης, την προσοχή στις αγορές και τον κίνδυνο μιας αποσταθεροποίησής τους. Οι τιμές των μετοχών στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ, χαράσσοντας μεγάλες αποστάσεις από τις συνθήκες και την προοπτική ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία.

Η Ευρωζώνη φαίνεται πως βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τις ΗΠΑ, όπου αμφισβητείται εάν η κυβέρνηση Τραμπ θα καταφέρει να υλοποιήσει τις μειώσεις που έχει υποσχεθεί στη φορολογία των επιχειρήσεων. Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη την περίοδο 2017-18 στο 1,8%, από το 1,6% που αναφερόταν στην έκθεση του Μαρτίου. Μετά το 3% που καταγράφηκε για το 2016, η δραστηριότητα στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3,5% το τρέχον έτος και 3,6% το 2018. Στην έκθεση του Μαρτίου προβλεπόταν ανάπτυξη 3,3% για το 2017, αλλά η εκτίμηση για το 2018 ήταν παρόμοια στο 3,6%.

«Μετά από την υποτονική ανάπτυξη επί μακρά χρονική περίοδο, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κάποια σημάδια βελτίωσης», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κάθριν Μαν. «Το εμπόριο και η μεταποίηση έχουν συνέλθει από πολύ χαμηλά επίπεδα, χάρις στην ενίσχυση της ζήτησης στην Ασία και την Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό κλάδο έχει ενισχυθεί», προσθέτει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. Στην έκθεση υπενθυμίζονται τα οφέλη του διεθνούς εμπορίου σε μια εποχή που τα νοικοκυριά του δυτικού κόσμου επιρρίπτουν ευθύνες στην παγκοσμιοποίηση για τη χαμηλή ή ανύπαρκτη αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων τους. Το διεθνές εμπόριο έχει βοηθήσει στη «σύγκλιση των κριτηρίων διαβίωσης μεταξύ διαφορετικών χωρών», αλλά υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.

Αυτή η δυσφορία οδήγησε στην εκλογή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δεσμεύτηκε πως θα επαναφέρει στις ΗΠΑ τις θέσεις εργασίας που μεταφέρθηκαν σε χώρες με φθηνό εργατικό κόστος.

Στην έκθεση τονίζεται, δε, πως είναι «σημαντικοί» οι κίνδυνοι στις ΗΠΑ με μια προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη το 2017 από το 2,4% που είχε προβλεφθεί στην έκθεση του Μαρτίου στο 2,1%. Σ’ ότι αφορά το 2018, η αμερικανική ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί σε ρυθμό 2,4% από το 2,8% του Μαρτίου.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ αποστασιοποιείται από προειδοποίηση στην έκθεση του Μαρτίου ότι η Βρετανία θα υποστεί «ακαριαία ζημιά» από το δημοψήφισμα για το Brexit, τονίζοντας στη χθεσινή έκθεση πως υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας παίζουν τα χαμηλά επιτόκια και η αναβολή περικοπών στις κρατικές δαπάνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή