Η πτώση του πληθωρισμού διευκολύνει την πολιτική Ντράγκι

Η πτώση του πληθωρισμού διευκολύνει την πολιτική Ντράγκι

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για φέτος αλλά και για το 2018 και το 2019, στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στο Ταλίν της Εσθονίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Βασική αιτία για την αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό είναι η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, κάτι για το οποίο η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Ιανουάριο. Οι νέες προβλέψεις που θα παρουσιάσει σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρατ θα περιλαμβάνουν την εκτίμηση πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κοντά στο 1,5% τις χρονιές 2017, 2018 και 2019, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΚΤ είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2017, θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 1,6% το 2018 και θα αυξηθεί ελαφρώς στο 1,7% το 2019. Η εντολή που έχει λάβει η ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Ο λεγόμενος «δομικός πληθωρισμός» (δεν υπολογίζεται η επίπτωση των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων) δεν προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να αναθεωρηθεί προς το καλύτερο κατά 0,1%. Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Προσεκτικές κινήσεις

Η αναμενόμενη αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για την πορεία του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια θα δικαιώσει την εκτίμηση πολλών κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, μεταξύ τους ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Πέτερ Πρατ, που υποστηρίζουν τους τελευταίους μήνες πως θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες περί εξόδου από την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει για πρώτη φορά με ποιον τρόπο θα πρέπει να διαμορφωθεί η νομισματική πολιτική το επόμενο διάστημα, καθώς ενισχύεται η ανάπτυξη αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός. Οι τιμές του πληθωρισμού είναι αρκετά ευμετάβλητες από την αρχή του έτους. Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 2%, εξαιτίας κυρίως της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ωστόσο τον Μάιο είχε υποχωρήσει στο 1,4%. Οι τιμές του πετρελαίου ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Στην αρχή του έτους, η τιμή του πετρελαίου Brent είχε φτάσει μέχρι και τα 57 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, προέβλεψαν πως το διοικητικό συμβούλιο θα πει ότι πλέον είναι ισορροπημένος ο κίνδυνος η οικονομική ανάπτυξη να έχει τον ρυθμό που έχει προβλέψει η ΕΚΤ. Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ επισημαίνει πως είναι πιθανότερο η οικονομική ανάπτυξη να αποδειχθεί μικρότερη από την πρόβλεψη της ΕΚΤ. Ωστόσο διαφωνούν κατά πόσον η ΕΚΤ θα αλλάξει και τη διαβεβαίωση πως είναι έτοιμη να λάβει και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στην περίπτωση που απαιτηθεί. Κανείς οικονομολόγος δεν προέβλεψε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ή αλλαγή των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων στις οποίες προβαίνει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%. Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία 60 δισ. ευρώ τον μήνα και έχει δεσμευθεί πως θα συνεχίσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο. Εχει επίσης δεσμευτεί πως θα αυξήσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων αν χρειαστεί. Τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ή και σε ακόμη χαμηλότερα για πολύ καιρό αφότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή