Η ΕΚΤ αποκλείει και άλλη μείωση επιτοκίων, αλλά διατηρεί το QE

Η ΕΚΤ αποκλείει και άλλη μείωση επιτοκίων, αλλά διατηρεί το QE

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ έκανε χθες το πρώτο μικρό βήμα που θα την οδηγήσει, πολύ σταδιακά, στην έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών. Ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, συνεπώς «εξακολουθεί να είναι αναγκαίος ένας πολύ σημαντικός βαθμός νομισματικής διευκόλυνσης… Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ανάκαμψη με τη νομισματική μας πολιτική».

Οπως αναμενόταν τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΤ αφαίρεσε χθες από την ανακοίνωση Τύπου την αναφορά σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού «εφόσον χρειαστεί». Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης επαναβεβαίωσαν πως οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2017, ενώ διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. «Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει πως τα βασικά επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ», τόνισε χθες ο κ. Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε πως πλέον δεν υφίσταται η απειλή του αποπληθωρισμού και γι’ αυτό κρίθηκε ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί η δέσμευση για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα μοιάζει να απομακρύνεται από τον στόχο να επαναφέρει μεσοπρόθεσμα τον πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%», ίσως γι’ αυτό και η ΕΚΤ δεν απάλειψε τη δέσμευση να αυξήσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από το επίπεδο των 60 δισ. ευρώ όπου βρίσκεται σήμερα.

Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη που παρουσίασε χθες η ΕΚΤ δικαιώνουν τον κ. Ντράγκι και τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, οι οποίοι επί μήνες προειδοποιούν πως θα αποδειχθεί προσωρινή η ενίσχυση του πληθωρισμού στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017. Η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό μέχρι και το 2019. Για το 2017, ο μέσος πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5%, από 1,7% που ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου. Για το 2018, η αναθεώρηση είναι ακόμα μεγαλύτερη και πλέον η ΕΚΤ προβλέπει μέσο πληθωρισμό 1,3% από 1,6% που προέβλεπε προηγουμένως. Το 2019, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα εξακολουθήσει να απέχει σημαντικά από τον στόχο της, αφού ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,6% από 1,7% προηγουμένως. Αντιθέτως, η ΕΚΤ εκτιμά ελαφρώς υψηλότερη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. Η πρόβλεψη αυτή οδήγησε την ΕΚΤ να αφαιρέσει την εκτίμηση πως είναι περισσότερες οι πιθανότητες η οικονομική ανάπτυξη να αποδειχθεί χαμηλότερη από την πρόβλεψή της. Κατά τον κ. Ντράγκι, ένας από τους λόγους που η ενισχυμένη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών δεν έχει οδηγήσει σε ενίσχυση του πληθωρισμού είναι πως παραμένει υπερβολικά αδύναμος ο ρυθμός αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται διάσταση απόψεων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με τους εκπροσώπους της Γερμανίας και της Αυστρίας και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Μπενουά Κερέ να εμφανίζονται μάλλον ανυπόμονοι να στείλουν το σήμα ότι η ΕΚΤ κινείται προς σκλήρυνση της νομισματικής της πολιτικής. Μπορεί χθες η ΕΚΤ να σκλήρυνε ελαφρώς την πολιτική της, αφαιρώντας τη δέσμευση να μειώσει ακόμα περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού αν χρειαστεί, ωστόσο γενικότερα διατήρησε πολύ ήπιο τόνο. Στόχος είναι να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες περί σύντομου τερματισμού της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής και περί εξόδου από την ποσοτική χαλάρωση, ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση στις αγορές. Μάλιστα, χθες κ. Ντράγκι παρατήρησε ότι δεν άκουσε κάποια «διαφωνία» ως προς τις προτάσεις που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός πως χθες δεν συζητήθηκε καν το θέμα της σταδιακής μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή