1,2 δισ. ευρώ για Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca

1,2 δισ. ευρώ για Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιταλικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμβάλουν με ιδιωτικά κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ στη διάσωση των προβληματικών τραπεζών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, λόγω της ανάγκης εύρεσης πρόσθετων χρημάτων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να βρει επενδυτές για να ενισχύσουν τις δύο προαναφερθείσες τράπεζες, γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο για την έγκριση της διάσωσής τους από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού. Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια που θα χορηγήσουν οι τράπεζες βασίζονται στο μέγεθος των καταθέσεών τους. Επίσης, σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, οι εγγυήσεις που υπερβαίνουν το ποσό των 100.000 ευρώ προστατεύονται από το ταμείο προστασίας των καταθετών, το οποίο, όμως, ενισχύεται οικονομικά από τις εύρωστες τράπεζες. Για τον λόγο αυτόν, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εκκαθάριση των δύο τραπεζών, οι εύρωστες τράπεζες αυτομάτως θα πρέπει να διαθέσουν κεφάλαια και για την περαιτέρω ενίσχυση του ταμείου προστασίας των καταθετών. Η εκκαθάριση των τραπεζών σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να κοστίσει στις τράπεζες δεκαπλάσια κεφάλαια, ύψους 11 δισ. ευρώ. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το σχέδιο δεν υποστηρίζεται από το σύνολο των ιταλικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, η ιταλική κυβέρνηση ασκούσε πιέσεις σε μεγάλες τράπεζες, όπως η Intesa San Paolo και η UniCredit, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες κεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών, προκειμένου να παρακινήσουν τις υπόλοιπες να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Η Ιταλία, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιρλανδία, δεν στράφηκε προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αποκατάσταση του τραπεζικού της συστήματος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Εντούτοις, προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τις τράπεζες που έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες από τον αυξημένο όγκο των επισφαλών δανείων, ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες που θα διασφαλίσουν τις καταθέσεις των φορολογουμένων.

Ωστόσο, η διάσωση της ισπανικής Banco Popular από τη Santander ασκεί έμμεση πίεση στη Ρώμη, η οποία προσπαθεί να πείσει εδώ και πολλούς μήνες τις ευρωπαϊκές αρχές για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δύο περιφερειακών τραπεζών. Μάλιστα, ο Iταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Παντοάν δεσμεύθηκε ότι οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι θα υπάρξει περαιτέρω εκροή καταθέσεων σε περίπτωση που συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια που χρειάζονται η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca ανέρχονται στα 6,4 δισ. ευρώ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται μέχρι στιγμής στις υπόλοιπες τράπεζες για την εύρεση κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ. Ενας από τους λόγους που οι υπόλοιπες τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος οι Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca είχαν διασωθεί με ιδιωτικά κεφάλαια που είχαν διαθέσει οι υπόλοιπες ιταλικές τράπεζες, ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Η τελική απόφαση αναμένεται στις 21 Ιουνίου, οπότε και λήγει ομόλογο της Veneto Banca ύψους 150 εκατομμυρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή