ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτικές πιέσεις στα CDS του Κατάρ μετά την υποβάθμιση από Standard & Poor’s

asfyktikes-pieseis-sta-cds-toy-katar-meta-tin-ypovathmisi-apo-standard-amp-amp-poor-s-2194399

Η ευρωστία που απέπνεε μέχρι πρότινος η οικονομία του Κατάρ έχει αρχίσει να φθίνει, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την εν λόγω χώρα. Η αιφνιδιαστική απόφαση των χωρών του Περσικού Κόλπου προκάλεσε την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας μέσα στην εβδομάδα, με τις αποδόσεις των ομολόγων να φθάνουν στο υψηλό επταμήνου.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της καταρινής οικονομίας από ΑΑ σε ΑΑ-, ενώ το ριάλ, το νόμισμα του εμιράτου, διολίσθησε στο χαμηλό ενδεκαετίας. Οι τιμές των συμβολαίων ασφάλισης από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας αναρριχήθηκαν κατά τρεις μονάδες βάσης, στις 92 μονάδες, την Πέμπτη από την Τετάρτη, προσεγγίζοντας το ζενίθ πενταμήνου. Η άνοδος των CDS του Κατάρ υποδηλώνει, ουσιαστικά, ότι η αγορά τοποθετεί στο 6% την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ενας από τους πιο ευάλωτους κλάδους της οικονομίας του Κατάρ είναι ο κατασκευαστικός, ειδικότερα τα έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Εκτεθειμένος είναι, επίσης, ο ενεργειακός κλάδος της χώρας, παρότι αναλυτές της αγοράς αμφιβάλλουν αν τα υπόλοιπα αραβικά κράτη θα εμποδίσουν τη διέλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Κόλπο. Οπως δήλωσε ο Τζέισον Τούβεϊ, αναλυτής της Capital Economics για τη Μέση Ανατολή, «ο αγωγός Dolphin, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Κατάρ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λειτουργεί ομαλά».
Μία ακόμα πηγή ανησυχίας είναι τα ενδεχόμενα εμπόδια στη χρηματοδότηση των τραπεζών του Κατάρ από το ευρύτερο διατραπεζικό σύστημα. Αυτό θα οδηγούσε σε μια αρκετά πιο απότομη συγκράτηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία, έπειτα από περίοδο μεγάλης πιστωτικής επέκτασης στο εμιράτο.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, η τιμή του ομολόγου που εκδόθηκε σε δολάρια (λήγει το 2027) από την εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου Qatar’s Ras Laffan Liquefied Natural Gas Company μειώθηκε κατά 1,5 σεντ και διαμορφώθηκε στα 111,5 σεντ το δολάριο. Το Κατάρ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το 2016 εξήγαγε 78,8 εκατ. τόνους, ενώ το ποσοστό παραγωγής LNG ανέρχεται στο 33%.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα πενταετή CDS της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες σε σχέση με την περασμένη Τετάρτη και διαμορφώθηκαν στις 100 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη Μαρτίου. Η ένταση στην περιοχή του Κόλπου δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα στις αγορές.