Απώλειες για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

Απώλειες για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική υποχώρηση εμφάνισαν χθες οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη. Αυτό επηρέασε αρνητικά τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ειδικότερα, ο κλαδικός δείκτης SX8P έκλεισε με -3,6%, πτώση που ήταν και η μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από πέρυσι τον Ιούνιο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Συνολικά, ο SX8P είχε εντυπωσιακή άνοδο σχεδόν 40% το 2016, ενώ στις αρχές Ιουνίου εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ 15ετίας.

Οι επενδυτές οδηγήθηκαν χθες σε μαζικές πωλήσεις στον απόηχο της δραστικής πτώσης της τιμής της μετοχής της Apple την Παρασκευή, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη των τελευταίων 14 μηνών.

Γι’ αυτό και με το χθεσινό άνοιγμα των διεθνών αγορών επηρεάστηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας στις αγορές των ΗΠΑ, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ευρώπης.

Αναλυτές προβληματίζονται μήπως η τιμή της μετοχής του αμερικανικού κολοσσού έχει εκτιναχθεί πολύ και πολύ γρήγορα.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ημιεπεξεργαστών STΜicro, Dialog και AMS, οι οποίες είναι και προμηθεύτριες της Apple, είχαν χθες κάμψη από 6,7% έως και 9,2%. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πρόκειται για φυσιολογική διόρθωση ή κάποια διαρθρωτική αλλαγή», παρατηρεί ο Αλεσάντρο Μπαλσότι, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην JCI Capital.

Το κλίμα των μαζικών πωλήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατόρθωσε να αντισταθμίσει η αισιοδοξία λόγω των εκλογικών αποτελέσματα σε Γαλλία και Ιταλία. Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα έχει μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ το αντιευρωπαϊκό Κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία υπέστη ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 έκλεισε 1% χαμηλότερα, ενώ προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, είχε υποχωρήσει στο ναδίρ επτά εβδομάδων. Ο Cac 40 στο Παρίσι έκλεισε με -1,1%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,98% και ο Ftse 100 με -0,21%. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% προς το δολάριο στο 1,1219 δολάριο. Το αργό Νέας Υόρκης ανήλθε 1,7% στα 46,59 δολάρια το βαρέλι.

Τέλος, οι επενδυτές παρακολουθούν τις μετεκλογικές εξελίξεις στη Βρετανία και τη Fed, η οποία συνεδριάζει αύριο και πιθανώς να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή