Απώλειες κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hμέρα απωλειών αποδείχθηκε η χθεσινή για τους δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κινήθηκαν ανοδικά μετά την απόφαση της Fed για αύξηση επιτοκίων.

Η ψυχολογική διάθεση των επενδυτών επηρεάστηκε από τη δραστική πτώση των τιμών των μετοχών των πετρελαϊκών ομίλων και από τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις. Ωστόσο, νωρίτερα το κλίμα ήταν πιο θετικό, χάρη στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο. Επιπλέον, οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής για την απόφαση της Fed. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της δεύτερη φορά σε τρεις μήνες και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει σταδιακά το ύψος των ομολόγων και των στεγαστικών δανείων που διακρατεί. Με δεδομένο τον ασθενικό πληθωρισμό, αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων δεν θα είναι ταχύς. Το δολάριο υποχώρησε προς ένα «καλάθι μεγάλων νομισμάτων», λόγω των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κατά 0,54% στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 9 Νοεμβρίου. Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,55% προς το δολάριο, στο 1,1276. Το πετρέλαιο εμφάνισε πτώση, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων και επηρέασε τις μετοχές του κλάδου. Οι λόγοι ήταν δύο: Πρώτον, η απρόβλεπτη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ και, δεύτερον, οι προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι από τις χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ η παραγωγή θα αυξηθεί. «Τα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου επηρεάστηκαν από τα αντίστοιχα της βενζίνης», παρατηρεί ο Αντριου Λιπόου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates. «Το πλεόνασμα σε αργό μετασχηματίζεται σε πλεόνασμα βενζίνης και λοιπών παραγώγων πετρελαίου». Το πετρέλαιο τύπου Brent χθες στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 3,51%, στα 47,01 δολάρια το βαρέλι. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,3%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των πετρελαϊκών είχε απώλειες 1,6%, σε ναδίρ εξαμήνου. Στις μετοχές με σημαντική άνοδο συγκαταλέγεται αυτή της σουηδικής τεχνολογικής εταιρείας Hexagon, με άνοδο 10,8% λόγω φημών για πώλησή της. Στο Λονδίνο, ο Ftse 100 έκλεισε με πτώση 0,35%, όπως και ο δείκτης Cac 40 στο Παρίσι. Τέλος, στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax έκλεισε με άνοδο 0,32%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή