Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποχώρηση οδήγησε χθες τις ευρωπαϊκές αγορές η νέα πτώση των μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη του κλάδου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκαν ισχυροί κραδασμοί, τους οποίους είχε προκαλέσει η προοπτική να στραφούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρούν κάποια στιγμή οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες σε ποσοστό άνω του 1% και του 1,5% για να κλείσουν, όμως, αργότερα με περιορισμένες απώλειες. Ο δείκτης Ftse 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 0,74%, ο Χetra Dax της Φρανκφούρτης με πτώση 0,89% και ο Cac 40 της Γαλλίας με απώλειες 0,5%. Καθοριστικός παράγοντας ήταν η διχογνωμία που εκδηλώθηκε στο πλαίσιο ψηφοφορίας στους κόλπους της Τράπεζας της Αγγλίας για το κατά πόσον η επιτάχυνση του πληθωρισμού υπαγορεύει αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας. Κι αυτό γιατί η σχετική ψηφοφορία κατέδειξε ότι τρία από τα οκτώ μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Είχε, όμως, προηγηθεί ώρες νωρίτερα η απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ άφησε ανοικτή την προοπτική νέας αύξησης των επιτοκίων μέσα στο έτος. «Οταν κοιτάξει κανείς τα οικονομικά στοιχεία, διαπιστώνει πως δεν δικαιολογούν μια στάση της Fed προς την κατεύθυνση μιας πιο περιοριστικής πολιτικής, αλλά από αυτά που δήλωσαν την Τετάρτη είναι σαφές ότι παραμένουν σε μια διάθεση για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων», σχολίασε ο Πολ Νόλτε, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στο Kingsview Asset Management του Σικάγου. Η προοπτική περιοριστικής πολιτικής στις ΗΠΑ οδήγησε, άλλωστε, ανοδικά το δολάριο, με το ευρώ να αντιστοιχεί χθες το βράδυ σε 1,1145 δολάριο.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας, η πτώση της Apple και της Alphabet συμπαρέσυρε τον δείκτη του κλάδου στις ΗΠΑ σε πτώση κατά 0,8%. Παράλληλα, τα υψηλά επίπεδα των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ αλλά και η αμφιβολία που έχει επικρατήσει ως προς το κατά πόσον μπορεί ο ΟΠΕΚ να επιβάλει τη μείωση της παραγωγής συμπίεσαν και πάλι τις τιμές του «μαύρου χρυσού». Ετσι, το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν γύρω στα 44,50 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 46,90 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή