Νέο «αγκάθι» στις σχέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ με φόντο τη Ρωσία

Νέο «αγκάθι» στις σχέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ με φόντο τη Ρωσία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «οικονομικό καιροσκοπισμό» κατηγορεί την Ουάσιγκτον το Βερολίνο, καθώς οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ψήφισε την Τετάρτη η αμερικανική Γερουσία στρέφονται, μεταξύ άλλων, εναντίον του αγωγού Nord Stream 2, που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ενδέχεται, έτσι, να ωφελήσουν έμμεσα τα συμφέροντα αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών. Πρόκειται για μονομερή κίνηση των ΗΠΑ, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις ευρωπαϊκές χώρες, μολονότι θεωρητικά αποτελεί αντίδραση στην παρασκηνιακή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Oπως, όμως, αφήνουν να εννοηθεί πολιτικοί κύκλοι του Βερολίνου, η κίνηση θα είναι προς όφελος των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων, ενώ μπορεί να πλήξει τα συμφέροντα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ο Στίβεν Ζίμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο αυτές οι κυρώσεις να αποβούν, τελικά, εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αν επιβληθούν σε αυτές πρόστιμα σε περίπτωση συνεργασίας τους με τη Ρωσία, και ειδικότερα για τη συμμετοχή τους ή τη χρηματοδότηση ενεργειακών προγραμμάτων όπως ο επίμαχος αγωγός. Παράλληλα, όμως, η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Ζίπρις όχι μόνον επέκρινε την Ουάσιγκτον για τη μονομερή δράση της στο θέμα, αλλά προειδοποίησε ότι το Βερολίνο ενδέχεται να προχωρήσει σε αντίποινα αν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήξουν γερμανικές επιχειρήσεις. Σημειωτέον ότι μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στο σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 είναι θυγατρικές της γερμανικής βιομηχανίας χημικών BASF και της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Ε.ΟΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή