Ευφορία στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νίκη Μακρόν

Ευφορία στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νίκη Μακρόν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική ευφορία επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν όλες με άνοδο χάρη στην οριστική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Αντανακλώντας την αισιοδοξία των αγορών ότι έχουν απομακρυνθεί οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη με την αποδυνάμωση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,9% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τις 24 Απριλίου. Η ευφορία ήταν, άλλωστε, ορατή και στις αγορές ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των γαλλικών δεκαετών ομολόγων βρίσκονταν χθες κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών και συγκεκριμένα στο 0,58%. Ετσι το spread των γαλλικών ομολόγων από τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα βρίσκεται 40 μονάδες βάσης κάτω από τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχε εκτιναχθεί τον Φεβρουάριο, όταν επικρατούσε ανησυχία για την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών.  Παράλληλα, όμως, χθες υποχώρησαν αναλόγως και οι αποδόσεις των ιταλικών και πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων και μειώθηκε η απόκλισή τους από την απόδοση των γερμανικών δεκαετών. Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο της Γαλλίας, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε χθες με κέρδη 0,9% χάρη κυρίως στην άνοδο των γαλλικών τραπεζών, που ως κλάδος σημείωσαν άνοδο 1,5%.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ο Χόλγκερ Σμίντιντιγκ, κορυφαίος οικονομολόγος της επενδυτικής Berenberg, εξέφρασε την εκτίμηση πως σε μία δεκαετία η Γαλλία ενδέχεται να είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Ερμηνεύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών, ο Ζιλιέν Μανσό, οικονομολόγος της ING, προέβλεψε πως ο Μακρόν «θα αρχίσει με τις λιγότερο δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις μέσα στις πρώτες 100 ημέρες και έτσι θα στηρίξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και θα επιταχυνθεί η αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Στο ίδιο κλίμα αισιοδοξίας έκλεισε με άνοδο 1,07% ο δείκτης Xetra Dax της Φρανκφούρτης, με άνοδο 0,83% ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης και με άνοδο 0,35% ο FTSE MIB του Μιλάνου. Στον αντίποδα της γενικότερης ευφορίας βρέθηκε η στερλίνα καθώς υποχώρησε κάτω από το 1,28 δολ., αντανακλώντας την ανησυχία για την έκβαση των συνομιλιών για το Brexit που άρχισαν χθες. Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε, πάντως, με οριακή άνοδο 0,81%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή