ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαχητικά F-35 αξίας 37 δισ. δολ. πωλεί η Lockheed Martin

machitika-f-35-axias-37-dis-dol-polei-i-lockheed-martin-2195950

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Lockheed Martin βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προτού ολοκληρώσει συμφωνία ύψους 37 δισ. δολαρίων με έντεκα κράτη, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, για την πώληση μαχητικών F-35, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης του μαχητικού αεροσκάφους, που κάνει την πρώτη του εμφάνιση αυτή την εβδομάδα στην αεροπορική έκθεση του Μπουρζέ. Η Lockheed Martin φαίνεται πως εγκαταλείπει την πολιτική των ετησίων πωλήσεων και στρέφεται προς συμφωνίες που θα περιλαμβάνουν στόχο πωλήσεων για αρκετά χρόνια, κάτι που θα περιορίσει το κόστος κάθε πολεμικού αεροσκάφους. Η τιμή πώλησης κάθε αεροσκάφους δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αν και η μέση τιμή για την πώληση 440 F-35 αναμένεται να οριστεί στα 85 εκατ. δολάρια έκαστο, σύμφωνα με το Reuters.

H νέα πολυετής συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει την παράδοση των μαχητικών σε τρία κύματα μεταξύ 2018 και 2020. Το Μνημόνιο Συνεννόησης, που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Lockheed και των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Δανίας, Ισραήλ, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Τουρκίας, Νοτίου Κορέας και Βρετανίας, περιλαμβάνει τον στόχο παραγωγής 135 τζετ το 2018 και παράδοσής τους το 2020 έναντι περίπου 88 εκατ. δολ. έκαστο. Για το 2019 και 2020 η παραγωγή προβλέπεται πως θα αυξηθεί στα 150 αεροσκάφη κατ’ έτος ή ακόμη περισσότερα.

Η μέση τιμή αεροσκάφους θα μπορούσε να μειωθεί στα 85 εκατ. το 2019 και στα 80 εκατ. δολάρια το 2020, σύμφωνα με πηγές του Reuters που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αυτή θα είναι και η χαμηλότερη τιμή για F-35 που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία έχει επικριθεί έντονα για το υψηλό κόστος του F-35. Η Lockheed και η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Το πολυετές Μνημόνιο Συνεννόησης εγγυάται την παράδοση αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια, γεγονός που επιτρέπει στην κατασκευάστρια εταιρεία να επιτύχει σημαντικότερη οικονομία κλίμακος.