Εξοδος στις αγορές με επταετές ομόλογο για την Κύπρο

Εξοδος στις αγορές με επταετές ομόλογο για την Κύπρο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυπριακό Δημόσιο βγήκε σήμερα, Τρίτη, στις αγορές με ομόλογο επταετούς διάρκειας προσελκύοντας πολύ ισχυρή ζήτηση και τελικά πέτυχε να λάβει το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών, σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών.

Η Λευκωσία δανείστηκε 850 εκατ. ευρώ για επτά χρόνια με απόδοση 2,8% ενώ προσείλκυσε προσφορές συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ από επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε μια εποχή πολύ χαμηλών αποδόσεων γενικότερα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει λάβει ποτέ η Κύπρος για ομόλογο επταετούς διάρκειας.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως τα 850 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή τριών παλαιότερων ομολόγων που έληγαν το 2019 και το 2020. Μάλιστα κατά τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών η διαφορά μεταξύ του μέσου επιτοκίου των τριών παλαιότερων ομολόγων και του νέου ομολόγου υπερβαίνει το 2%, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

Η Κύπρος είχε βγει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το Νοέμβριο του 2015, δηλαδή λίγους μήνες προτού ολοκληρώσει το Μνημόνιο στα τέλη Μαρτίου του 2016, και έκτοτε η πορεία της στις διεθνείς αγορές μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετικά επιτυχημένη.

Η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν κομβική στιγμή για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Κύπρου. Για σημαντικό χρονικό διάστημα από τα τέλη του 2016 μέχρι την άνοιξη του 2017 η απόδοση των κυπριακών δεκαετών ομολόγων ήταν χαμηλότερη από την απόδοση των αντίστοιχης διάρκειας πορτογαλικών ομολόγων. Η απόδοση των δεκαετών κυπριακών ομολόγων (τεχνικά οκταετών) διαμορφώθηκε στο 2,95% από 2,88% τη Δευτέρα εξαιτίας της έκδοσης του νέου επταετούς ομολόγου. Σε κάθε περίπτωση η απόδοση παραμένει κάτω από το 3% την στιγμή που η απόδοση των αντίστοιχων ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στο 5,59%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος έχει ωφεληθεί ελάχιστα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τουλάχιστον άμεσα. Η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελάχιστα (250 εκατ. ευρώ) κυπριακά ομόλογα μέχρι τον Μάρτιο του 2016, οπότε και απέκλεισε την Κύπρο από την ποσοτική χαλάρωση με την αιτιολογία ότι πλέον δεν εφάρμοζε Μνημόνιο. Τα πορτογαλικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ υπερβαίνουν τα 28 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες στο BB+, δηλαδή μόλις μια βαθμίδα κάτω από την λεγόμενη επενδυτική κατηγορία. Η οικονομική προοπτική της Κύπρου είναι “σταθερή” κατά την S&P η οποία επικαλέστηκε την “σταδιακή ανάκαμψη” της οικονομίας τα τελευταίας χρόνια ώστε να δικαιολογήσει την αναβάθμιση.

Η επιτυχία της κυπριακής κυβέρνησης καθίσταται ακόμη θεαματικότερη αν αναλογιστεί κανείς την δραματική είσοδο της Κύπρου στο Μνημόνιο το Μάρτιο του 2013 με το κλείσιμο των τραπεζών και τελικά το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων κατά 10 δισ. ευρώ. Το 2013 ολοκληρώθηκε με ύφεση της κυπριακής οικονομίας κατά 6% και το 2014 με ύφεση κατά 1,5%. Ωστόσο από το 2015 η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη με ρυθμό 1,7%, ο οποίος ενισχύθηκε στο 2,8% το 2016. Για το 2017 και το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,5% και κατά 2,3% αντίστοιχα. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο άνω του 100% του ΑΕΠ ενώ το 2010 βρισκόταν μόλις στο 55,8%. Ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερο από το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας και της Ιταλίας που είναι πάνω από το 130%, ενώ και ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, προβλέπεται πως θα φτάσει το 2,5% το 2017 και το 2,3% το 2018 είναι πολύ υψηλότερος από τον ρυθμό ανάπτυξης της πορτογαλικής και της ιταλικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή