Αιχμές Μέρκελ κατά Τραμπ για το ελεύθερο εμπόριο

Αιχμές Μέρκελ κατά Τραμπ για το ελεύθερο εμπόριο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοιχτή στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωζώνη και να καταρτιστεί κοινός προϋπολογισμός για όλα τα κράτη-μέλη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Μιλώντας σε εκδήλωση της συνομοσπονδίας των γερμανικών βιομηχανιών, διευκρίνισε πως «θα μπορούσε κανείς να εξετάσει την ιδέα του ενιαίου προϋπολογισμού υπό τον όρο ότι όντως ενισχύονται οι δομές της Ευρωζώνης και ότι γίνονται πράγματα που έχουν νόημα». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, εάν ο επιμερισμός του κινδύνου και των χρεών, καθώς και η διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρέμεναν σε λογικό πλαίσιο. Aναφερόμενη στις πρόσφατες εκλογές σε Γαλλία και προηγουμένως Ολλανδία, τόνισε πως τα αποτελέσματά τους είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να βαδίσει μπροστά.

Στην ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους στόχους του G20, όπου η Γερμανία ασκεί την προεδρία. «Επικεντρωνόμαστε στο ελεύθερο, δίκαιο και βιώσιμο εμπόριο και ασπαζόμαστε την παγκοσμιοποίηση, η οποία θα είναι ωφέλιμη για όλους», τόνισε. Διακριτικά έθιξε τις διαφωνίες με την Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας πως με τον νυν Αμερικανό πρόεδρο δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία για ανοιχτές αγορές. Ενα ακόμη μείζον θέμα για το G20 και τη γερμανική βιομηχανία ειδικά είναι και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε χάλυβα – και αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο του G20.

Παράλληλα, η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στις διαδικασίες, που μόλις ξεκίνησαν, επισημαίνοντας ότι οι τέσσερις βασικές αρχές για ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και διακίνηση κεφαλαίων, προϊόντων και υπηρεσιών δεν θα διακυβευθούν για τα εναπομείναντα 27 κράτη-μέλη. «Οι κατευθυντήριες γραμμές των διαβουλεύσεων τέθηκαν σωστά», προσέθεσε. «Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιορίσει τη βλάβη, ενώ αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να οικοδομήσει με τη Βρετανία μια μακροπρόθεσμη και σταθερή σχέση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή