Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ξένων funds σε κινεζικές μετοχές

Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ξένων funds σε κινεζικές μετοχές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτυχία του Πεκίνου στην προσπάθειά του να προσελκύσει ξένα κεφάλαια αποτελεί η ένταξη 222 κινεζικών μετοχών στον αμερικανικό δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI, που παράλληλα αντανακλά τη σταδιακή ενσωμάτωση της Κίνας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Την απόφαση έλαβε χθες η εταιρεία του δείκτη εξωθώντας μέρος από τα κεφάλαια του MSCI, ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων, να τοποθετηθούν σε κινεζικές μετοχές. Εκτιμάται ότι αρχικά θα εισρεύσουν κεφάλαια ύψους 17 έως 18 δισ. δολαρίων στα κινεζικά χρηματιστήρια. Σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, όμως, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ένταξη των κινεζικών τίτλων στον MSCI, οι εισροές σε κινεζικούς τίτλους αναμένεται να φτάσουν από 340 έως 500 δισ. δολάρια.

Περιορισμένη πρόσβαση

Εχουν προηγηθεί τέσσερα χρόνια ατελέσφορων προσπαθειών του Πεκίνου, που προσέκρουαν στις αντιρρήσεις μεγάλων επενδυτών, καθώς ήταν περιορισμένη η πρόσβασή τους στα κινεζικά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές άρχισαν, όμως, να ανακαλούν τις αντιρρήσεις τους χάρη σε πρόγραμμα που συνδέει το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με αυτά της Σαγκάης και της Σεντζέν. Οι 222 κινεζικές μετοχές που διαπραγματεύονται στις κινεζικές αγορές είναι, σύμφωνα με την Credit Suisse, κυρίως εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και κρατικά ελεγχόμενων βιομηχανιών. Θα αντιπροσωπεύουν εφεξής μόλις το 0,73% του MSCI, ποσοστό που φαίνεται ευκαταφρόνητο εάν ληφθεί υπόψη το μέγεθος των κινεζικών χρηματιστηρίων που αθροιστικά αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας. Πάντως, οι κινεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν ήδη το 27% του MSCI, αλλά πρόκειται για μετοχές εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ, όπως οι κολοσσοί της τεχνολογίας Alibaba και Tencent . Αναλυτές εκτιμούν πως αν προστεθούν σταδιακά και άλλες μετοχές της κινεζικές ενδοχώρας στον MSCI μπορεί σε μερικά χρόνια να αντιπροσωπεύουν το 40% του δείκτη.

Σύμφωνα, πάντως, με μεγάλους διεθνείς επενδυτές, όπως οι Schroders, Robeco και Manulife, θα χρειαστούν μία δεκαετία και πολλές ακόμη μεταρρυθμίσεις ώστε η παρουσία κινεζικών μετοχών στον δείκτη να αντανακλά το μέγεθος των κινεζικών χρηματιστηρίων. Ο Κεν Τζάρετ, πρόεδρος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σαγκάη, εξέφρασε την ελπίδα πως «η απόφαση του MSCI θα πιέσει τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας να εναρμονίσουν τα χρηματιστήριά της με τους διεθνείς κανόνες και να θεσπίσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο πιο προβλέψιμο, να βελτιώσουν τη διαφάνεια στη διαδικασία εισαγωγής στο χρηματιστήριο και να επιβάλουν αυστηρότερα τον νόμο στη βιομηχανία τίτλων». Ο Σεμπάστιαν Λίμπλιχ, επικεφαλής του MSCI, προειδοποίησε πως «περαιτέρω ένταξη κινεζικών μετοχών προϋποθέτει τη μεγαλύτερη εναρμόνιση της Κίνας με τους διεθνείς κανόνες πρόσβασης και διαπραγμάτευσης στην αγορά».

Οι παρεμβάσεις

Ανάλογα ήταν τα σχόλια και του Ντάγκλας Μόρτον της Trust Capital Markets, ο οποίος επισήμανε πως δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά στην Κίνα, αλλά «οι Αρχές παρεμβαίνουν για να στηρίξουν τα χρηματιστήρια και οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί». Το Πεκίνο παρενέβη πράγματι επανειλημμένως και κατά καθοριστικό τρόπο προ διετίας, όταν κατέρρεαν τα κινεζικά χρηματιστήρια, και επέβαλε σειρά περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και στις αγοραπωλησίες μετοχών λίγους μήνες προτού το ΔΝΤ αποφασίσει να συμπεριλάβει το κινεζικό γουάν στο καλάθι των αποθεματικών νομισμάτων του. Από την πλευρά της, άλλωστε, η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς χαρακτήρισε την εξέλιξη «τόσο ευκαιρία όσο και πρόκληση για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις» και προσέθεσε πως η Κίνα θα εξακολουθήσει να κινείται προς τη διεθνοποίηση της αγοράς της, προωθώντας παράλληλα τη σταθερότητα στο εσωτερικό της.

Δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί κατάκτηση της Κίνας η ένταξη κινεζικών τίτλων στη MSCI, καθώς πρόκειται για μετοχές εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν, που εξακολουθούν να εμπνέουν επιφυλακτικότητα και προβληματισμό στους επενδυτές. «Δεδομένων του μεγέθους και της σημασίας της Κίνας ως οικονομικής υπερδύναμης, πρόκειται για ιστορική στιγμή», σχολίασε ο Κέβιν Αντερσον, στέλεχος της State Street Global Advisors.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή