Μικρότερες οι απώλειες στις αγορές της Ευρώπης

Μικρότερες οι απώλειες στις αγορές της Ευρώπης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών υπηρεσιών υγείας σημείωσαν άνοδο χθες χάρη σε ευοίωνες εξελίξεις για την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, που εξώθησαν ανοδικά όλο τον κλάδο.

Το αποτέλεσμα ήταν να περιορισθούν οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που εξακολούθησαν να υφίστανται πιέσεις εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου και της συνεπακόλουθης υποχώρησης των εταιρειών ενέργειας. Η μετοχή της Novartis σημείωσε άνοδο 5% όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα θετικά πορίσματα έρευνας σχετικής με φάρμακο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας για τις καρδιοπάθειες. Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,4%, καταγράφοντας την τρίτη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησής του.

Την ίδια στιγμή, όμως, η υποχώρηση του πετρελαίου οδηγούσε τον κλάδο των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών στο 1,5% κοντά στα χαμηλά επτά μηνών, όπως και τις μετοχές εταιρειών ορυχείων σε πτώση 0,7%. Αιτία ήταν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» που χθες μειώθηκαν ελαφρώς και παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών μηνών. Το αργό ΗΠΑ βρισκόταν το βράδυ στα 43,10 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 45,58 δολάρια το βαρέλι. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων, που έρχονταν σε αντίθεση με δηλώσεις στελεχών άλλων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ. Σημειωτέον ότι το κλίμα στην αγορά βάρυναν οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley, που προεξοφλεί πως η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει πλεονασματική και το 2018.

Ελαφρά πτώση σημείωσε, έτσι, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου που έκλεισε με απώλειες 0,67% όπως και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης που έκλεισε με απώλειες 0,29%, αλλά και ο FTSE 100 του Λονδίνου που εξακολουθεί να αντανακλά το αρνητικό κλίμα γύρω από τις συνομιλίες για το Brexit. Στάσιμοι με οριακή άνοδο 0,15% έμειναν, αντιθέτως, οι δείκτες Xetra Dax της Φρανκφούρτης και CAC 40 της Γαλλίας.

Το ευρώ παρέμεινε, επίσης, στάσιμο και κυμαινόταν το βράδυ σε επίπεδα 1,1152 δολάριο μετά την οριακή άνοδο 0,3% που είχε σημειώσει την Τετάρτη. Ελαφρά υποχώρηση σημείωσε το δολάριο, που κυμαινόταν το βράδυ στα 111,02 γιεν. Η υποχώρησή του έδωσε ώθηση στην τιμή του χρυσού, που κυμαινόταν το βράδυ στα 1.253,20 δολάρια η ουγγιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή