ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστή στο σκληρό Brexit παραμένει η Μέι

britain--2

Μπορεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι να υιοθέτησε μετριοπαθέστερη πολιτική για το εσωτερικό της χώρας, ωστόσο στον πυρήνα της πολιτικής της παραμένει το λεγόμενο σκληρό Brexit.

Στην προσπάθεια να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κ. Μέι αναγκάστηκε να περιορίσει τις φιλοδοξίες της περί μακρόπνοων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας. Η ατζέντα της πολιτικής της, όπως την εκφώνησε η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ κατά την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου χθες, έχει στο επίκεντρό της την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, το γεγονός πως η κ. Μέι διαθέτει ασταθή κοινοβουλευτική πλειοψηφία σημαίνει πως το αρχικό βασικό σχέδιο ενδέχεται να παραμείνει στο ράφι. Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την εκλογική αποτυχία που της στέρησε την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε, η κ. Μέι υιοθετεί συμφιλιωτικό τόνο. Οι προγραμματικές δηλώσεις τις κυβέρνησης περιελάμβαναν ελάχιστα ίχνη από τα στοιχεία που υπήρχαν στο προεκλογικό μανιφέστο που είχε παρουσιάσει η κ. Μέι μόλις πριν από έναν μήνα.

Οι υποσχέσεις για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, των σχολείων και της κοινωνικής πρόνοιας είτε πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων είτε υποβαθμίστηκαν. Αισθητή ήταν και η απουσία των σχεδίων για περιορισμό των αμοιβών που λαμβάνουν τα διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού τομέα και για παραχώρηση στους εργάτες μεγαλύτερου ρόλου στην εταιρική διακυβέρνηση. Το νέο απογυμνωμένο κυβερνητικό σχέδιο αντανακλά την πολιτική πραγματικότητα. Το Συντηρητικό Κόμμα της κ. Μέι ελπίζει να αποσπάσει την υποστήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Ακόμη και αν τα καταφέρει, η κυβέρνηση Μέι θα απειλείται διαρκώς με ανταρσία στο εσωτερικό της. Ο χρόνος αποτελεί επίσης σοβαρό πρόβλημα. Ηδη έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από το περιθώριο δύο ετών που διαθέτει το Λονδίνο ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο χρονικό διάστημα που απομένει, η κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει σωρεία νόμων ώστε να προετοιμαστεί για την έξοδο από την Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να μεταφέρει στο εσωτερικό δίκαιο την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να συντάξει νέους νόμους για το εμπόριο, τη μετανάστευση και τη γεωργία. Από τα 27 βασικά σχέδια νόμου που περιελάμβαναν οι προγραμματικές δηλώσεις, σχεδόν το ένα τρίτο αφορά το Brexit.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η κ. Μέι έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για το πρόγραμμά της. Παρά τον συμφιλιωτικό τόνο που έχει υιοθετήσει, η Βρετανή πρωθυπουργός δεν έχει εγκαταλείψει το όραμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση που είχε περιγράψει στις αρχές του έτους. Δηλαδή να εγκαταλείψει η Βρετανία την κοινή ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να περιορίσει δραστικά τη μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει δημιουργήσει αμφιβολίες κατά πόσον ο βρετανικός λαός υποστηρίζει την πρόθεση της κ. Μέι να περιορίσει κατά πολύ τη μετανάστευση. Επίσης η αποτυχία της κ. Μέι στις πρόσφατες εκλογές έχει ενθαρρύνει βουλευτές που υποστηρίζουν ένα πιο ήπιο Brexit. Την Τετάρτη, η κ. Μέι υποσχέθηκε να ακούει με μεγαλύτερη προσοχή τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με το Brexit. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα που ανέγνωσε η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ περιλαμβάνεται η δέσμευση η Ντάουνινγκ Στριτ να επιδιώξει «την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» στο θέμα του Brexit και να συνεργαστεί για αυτό τον σκοπό με το Κοινοβούλιο, τις τοπικές κυβερνήσεις και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ακόμη και αν κατορθώσει η κ. Μέι να σχηματίσει έναν χαλαρό κυβερνητικό συνασπισμό και να αποκρούσει τους δελφίνους που θα αμφισβητήσουν την ηγεσία της, το απογυμνωμένο κυβερνητικό πρόγραμμά της εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαμόρφωση.