Το Brexit μείωσε τους μισθούς και αποδυνάμωσε τη λίρα

Το Brexit μείωσε τους μισθούς και αποδυνάμωσε τη λίρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η στερλίνα «επωμίσθηκε» τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα δυσοίωνα σενάρια που είχαν διατυπωθεί διαψεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ομως, η κρισιμότερη περίοδος για τη Βρετανία θα είναι η επόμενη διετία, οπότε θα λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με τις Βρυξέλλες, ύψους 100 δισ. ευρώ. Προ 12μήνου είχαν εκτιμηθεί τα εξής: πτώση της στερλίνας κατά 20%, ύφεση και απώλεια μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

Πράγματι, η στερλίνα έχει διολισθήσει πάνω από 14% έναντι του δολαρίου και 13% έναντι του ευρώ, επιδεινώνοντας τις πιέσεις που ασκούνται στους πραγματικούς μισθούς εδώ και χρόνια. Συν τοις άλλοις, οι τιμές στη βρετανική αγορά ακινήτων παρουσίασαν πτώση επί τρίτο συναπτό μήνα, που είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την κρίση του 2009, σύμφωνα με την εταιρεία στεγαστικής πίστης Nationwide. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχθεί η αγορά πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το Brexit και τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε.

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, οι Βρετανοί που ψήφισαν υπέρ του Brexit είναι αυτοί που έχουν απογοητευθεί από τη στασιμότητα πραγματικών μισθών κατά τη διάρκεια της τελευταίας, περίπου, δεκαετίας, όσο αυξάνεται το κόστος διαβίωσης στη χώρα. Σήμερα, η πτώση της στερλίνας επιδεινώνει την εισοδηματική τους κατάσταση, διότι έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού την τελευταία τριετία. Μάλιστα, ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από την αύξηση των μισθών. Ο πληθωρισμός έχει αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013, φθάνοντας το 2,7% τον Απρίλιο του 2017. Οι μισθοί, εκτός των μπόνους, παρουσίασαν πτώση 0,7%, κατά μέσον όρο σε πραγματικούς όρους τον Απρίλιο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s έχουν προειδοποιήσει για πτώση των πραγματικών μισθών το επόμενο διάστημα. «Η εξασθένιση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών θα αποδυναμώσει την κατανάλωση, αναχαιτίζοντας τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ για το υπόλοιπο του έτους, αφού, μάλιστα, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά μόνον 0,2% το α΄ τρίμηνο του έτους», είχε σχολιάσει ο Μπόρις Γκλας, στέλεχος στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 2%, που είναι στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας, ο κ. Κάρνεϊ δεν φαίνεται να σχεδιάζει καμία αύξηση του κόστους δανεισμού στην οικονομία, λόγω του ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Μπορεί δε να μην προβλέπεται ύφεση στη βρετανική οικονομία, αλλά εκφράζονται φόβοι για την παγίωση μιας κατάστασης με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξεως του 1,5% με 1,75% ετησίως, το τρέχον και το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή