Εσοδα 3 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία από την πώληση του 25% της ΑΙΒ

Εσοδα 3 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία από την πώληση του 25% της ΑΙΒ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσόν των 3 δισ. ευρώ άντλησε το ιρλανδικό κράτος από την πώληση του 25% της Allied Irish Banks (ΑΙΒ), της οποίας το 99,9% είχε αναλάβει όταν κατέρρεε η τράπεζα εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ετσι, τα συνολικά έσοδα που έχει αντλήσει έως τώρα από την ιρλανδική τράπεζα καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ από τα 21 δισ. ευρώ που δαπάνησε για να τη στηρίξει το 2009, όταν η ΑΙΒ ακολουθούσε την ιρλανδική αγορά ακινήτων στην πτώση τους. Κι αυτό, γιατί πριν από την αρχική δημόσια εγγραφή, η τράπεζα είχε ήδη καταβάλει στο κράτος κεφάλαια ύψους 6,8 δισ. ευρώ ως επιστροφή των «ενέσεων» κεφαλαίου, ως μερίσματα και επιτόκια. Σε συνδυασμό με το τίμημα της πώλησης του 25%, τα έσοδα του ιρλανδικού κράτους από την ΑΙΒ ανέρχονται συνολικά σε σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Η είδηση οδήγησε τις μετοχές της σε άνοδο 7% κατά την προσυνεδρίαση στα χρηματιστήρια του Δουβλίνου και του Λονδίνου.

Πρόκειται για μια επιτυχή αρχική δημόσια εγγραφή, την τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκής τράπεζας μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς υπερκαλύφθηκε, με τις προσφορές να φτάνουν τα 13,5 δισ. ευρώ, εν ολίγοις υπερτετραπλάσιο ποσό από την αξία των υπό πώληση μετοχών.

Το τίμημα, που αντιπροσωπεύει 4,40 ευρώ για κάθε μετοχή της ΑΙΒ, αποτιμά συνολικά την τράπεζα σε 11,9 δισ. ευρώ. Την επιτυχία της πώλησης σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντονόχοε, υποστηρίζοντας πως η επιτυχής πώληση του 25% «προλειαίνει το έδαφος ώστε να ανακτήσει το ιρλανδικό κράτος όσα χρήματα έχει επενδύσει στην ΑΙΒ». Από την πλευρά του, ο Μπέρναρντ Μπιρν, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, χαρακτήρισε την αρχική δημόσια εγγραφή «μεγάλο βήμα για την τράπεζα», ενώ ερμήνευσε το σημαντικό ενδιαφέρον που επέδειξαν οι επενδυτές για τις μετοχές «σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην ισχύ και την ανάκαμψη της τράπεζας, αλλά και για την ευρύτερη οικονομία» της Ιρλανδίας.

Εχοντας φτάσει στα πρόθυρα κατάρρευσης εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ΑΙΒ έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη όπως ακριβώς και η οικονομία της Ιρλανδίας. Εχει καταγράψει κέρδη τα τελευτάια τρία χρόνια, ενώ είναι η πρώτη εγχώρια τράπεζα που αρχίζει να δίνει και πάλι μέρισμα μετά την κρίση. Εξάλλου ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σχολίασε πως «η πρώτη φάση επιστροφής της ΑΙΒ σε ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας». Ο εν λόγω οίκος απέδωσε, άλλωστε, την επιτυχία της αρχικής δημόσιας εγγραφής στη βελτίωση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας αλλά και στη μείωση της ανεργίας, στην άνοδο των τιμών των ακινήτων και στους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώνει η ιρλανδική οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, η ιρλανδική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 3,2 % φέτος και 2,7% το 2018.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα που έχει προσποριστεί από την ΑΙΒ για να καλύψει περίπου το 1,5% του δημοσίου χρέους της χώρας, που ανέρχεται σε 200 δισ. ευρώ και παραμένει ένα από τα υψηλότερα της Ευρωζώνης από κάθε άποψη.

Τι έγινε στην Ελλάδα

Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, στην Ελλάδα το ελληνικό Δημόσιο έχασε, ουσιαστικά οριστικά, το μεγαλύτερο μέρος των 25 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει στις 4 συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της 1ης ανακεφαλαιοποίησης, που πραγματοποιήθηκε το 2013. Αν και το Δημόσιο βρέθηκε ένα βήμα από την ανάκτηση μεγάλου μέρους των κεφαλαίων –το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών τραπεζών ανέρχονταν στα 30 δισ. ευρώ–, αυτό δεν έγινε δυνατό λόγο της 3ης ανακεφαλαιοποίησης. Στο τέλος του 2015 οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, μετά τον εκτροχιασμό της οικονομίας, που κάλυψαν κυρίως ξένοι επενδυτές αποκτώντας την πλειονότητα των μετοχών. Οι μετοχές των παλαιών μετόχων, και μαζί τους οι συμμετοχές και τα δικαιώματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις μετοχές των συστημικών τραπεζών, σχεδόν μηδενίστηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή