Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντική πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας πιέσεων στις μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ μια δήλωση του Μάριο Ντράγκι (βλέπε σελ. 28) ερμηνεύτηκε από τους επενδυτές ως πρόθεση για σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, οδηγώντας σε αύξηση της απόδοσης των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και του ευρώ. Η εξασθένηση του δολαρίου συνέβαλε στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 0,8%, όπως και ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 50 και ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,19%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,72%. Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ολοκλήρωση τη συνεδρία με υποχώρηση 1,01% και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε επίσης με αρνητικό πρόσημο, 0,26%. Στη Wall Street νωρίς το βράδυ ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,19% ο Dow Jones ήταν σχεδόν αμετάβλητος και ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,71%. Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε κατά 0,7% έναντι καλαθιού σημαντικών νομισμάτων. Η εξασθένηση του δολαρίου συνέβαλε στην άνοδο των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου, ωστόσο η άνοδος περιορίστηκε από τη μόνιμη ανησυχία περί ύπαρξης υπερπροσφοράς στην αγορά. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυόταν χθες το βράδυ κατά 2,21% στα 44,34 δολάρια το βαρέλι. Παρόμοια ήταν η πορεία και του πετρελαίου Brent το οποίο ενισχυόταν κατά 2,33% στα 46,90 δολάρια το βαρέλι.

Ο Ιαν Τέιλορ, επικεφαλής της Vitol, δήλωσε χθες στο Reuters πως η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει μεταξύ των 40 και 55 δολαρίων το βαρέλι για τα επόμενα τρίμηνα. Η δήλωση Ντράγκι οδήγησε σε αύξηση και την απόδοση των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων, από το 2,137% το βράδυ της Δευτέρας στο 2,201% χθες βράδυ. Η μετοχή της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, υποχωρούσε χθες βράδυ κατά 1,39% εξαιτίας του προστίμου ύψους 2,4 δισ. ευρώ που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (βλέπε σελ. 23). Η Nestlé ανακοίνωσε χθες, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, πως θα εφαρμόσει πρόγραμμα επαναγοράς των μετοχών της ύψους 20 δισ. ευρώ. Η ελβετική πολυεθνική είχε να αγοράσει δικές της μετοχές από το 2014. Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες το κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου Third Point, του διάσημου ακτιβιστή επενδυτή Νταν Λεμπ, είχε αποκτήσει μερίδιο στη Nestlé άνω του 1% και αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, ενώ ο Λεμπ είχε ζητήσει από την εταιρεία να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών. Η Nestlé θα αρχίσει τις αγορές στις 4 Ιουλίου και το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή