4 στους 10 ξένους υψηλής εξειδίκευσης σκέφτονται να φύγουν από τη Βρετανία

4 στους 10 ξένους υψηλής εξειδίκευσης σκέφτονται να φύγουν από τη Βρετανία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να χάσει σημαντική μερίδα του πλέον εξειδικευμένου εργατικού της δυναμικού αλλά και να αντιμετωπίσει ελλείψεις στην αγορά εργασίας διατρέχει η Βρετανία εξαιτίας του επικείμενου Brexit, που την καθιστά λιγότερο ελκυστική στους ξένους επαγγελματίες.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχετική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Deloitte LLP μεταξύ 2.242 ξένων εργαζομένων, οι μισοί εκ των οποίων ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Παρά τα προβλήματα, πάντως, η Γηραιά Αλβιώνα παραμένει εξαιρετικά ελκυστική ως προορισμός για εργασία και εγκατάσταση και μάλιστα πιο ελκυστική από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, σχεδόν οι μισοί από τους εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης που απασχολούνται στη Βρετανία αλλά προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. σκέπτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το 47% αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, που έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη Βρετανία. Εξίσου ανησυχητικά υψηλό και συγκεκριμένα 36% είναι, άλλωστε, και το ποσοστό επί του συνόλου των ξένων που εργάζονται στη Βρετανία και σκέπτονται να την εγκαταλείψουν. Οπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Σπρουλ, συνεργάτης της Deloitte, «όλα αυτά κατατείνουν σε μια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Βρετανία αναβαθμίζοντας το επίπεδο κατάρτισης του εγχώριου εργατικού της δυναμικού». Ο ίδιος υποθέτει επίσης ότι η βρετανική αγορά εργασίας «θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από ένα σύστημα μετανάστευσης που θα έχει εναρμονισθεί με τις ανάγκες της οικονομίας».

Αιτία των πιθανών ελλείψεων είναι, βέβαια, το Brexit καθώς έχει μεταβάλει την επικρατούσα αντίληψη για τη χώρα, με το 21% των ερωτηθέντων που ζουν εκτός Βρετανίας να δηλώνουν ότι την βρίσκουν τώρα λιγότερο ελκυστική και το ποσοστό αυτό να φτάνει στο 48% για όσους ζουν και εργάζονται εκεί. Η έρευνα καταγράφει, όμως, μεγάλες αποκλίσεις στον τρόπο που βλέπουν τη χώρα οι διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, αναλόγως με τη γεωγραφική θέση και τον τομέα στον οποίο εργάζονται. Ενδεικτική διαφορά είναι εκείνη ανάμεσα στους εργαζομένους της Βόρειας Βρετανίας, σε περιοχές όπως το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Νιουκάστλ, και εκείνους που εργάζονται στο Λονδίνο. Το ποσοστό εκείνων που σκέπτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα φτάνει μόλις στο 21% στον βορρά της χώρας, στον οποίο υπάρχει μεταποίηση αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της οικονομίας, των μεταφορών και των άλλων υποδομών της περιοχής. Την ίδια στιγμή, όμως, στο Λονδίνο, όπου σε αντίθεση με το βόρειο μέρος της χώρας υπερισχύει συντριπτικά η βιομηχανία χρηματοπιστωτικών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 59%.

Ωστόσο, οι 9 από τους 10 ερωτηθέντες χαρακτήρισαν τη Βρετανία πολύ ή και ιδιαιτέρως ελκυστική ως χώρα και ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που επικαλέστηκαν για την επιλογή τους ανέφεραν τις μεγάλες επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή