Μήνυμα για σταδιακό περιορισμό του QE στέλνει στις αγορές η ΕΚΤ

Μήνυμα για σταδιακό περιορισμό του QE στέλνει στις αγορές η ΕΚΤ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι εννοούσε ότι η Ευρωτράπεζα θα είναι υπομονετική σε μια περίοδο χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση, όχι ότι θα υπάρξει άμεση αναδίπλωση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, είπαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. Ετσι επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που οδήγησαν το ευρώ και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης σε μεγάλη άνοδο μέσα στο τελευταίο 48ωρο. Εναυσμα γι’ αυτό το μικρής κλίμακας ράλι αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, δήλωση του κ. Ντράγκι ότι «οι αντιπληθωριστικές τάσεις έχουν αντικατασταθεί από πληθωριστικές τάσεις».

Από την προχθεσινή ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης στην Πορτογαλία, οι αγορές συμπέραναν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου σταδιακή μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από τις αρχές του 2018, οδηγώντας το ευρώ σε άνοδο της τάξεως του 2% έναντι του δολαρίου. Τις τελευταίες δύο ημέρες, παράλληλα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί πάνω από 50% καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την αναδίπλωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συνολικού ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, και τη γενικότερη λήξη της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Σκοπός του κ. Ντράγκι, με τη δήλωση ότι η Ευρωτράπεζα θα είναι υπομονετική σε μια περίοδο χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων, ήταν να επισημάνει πως δεν θα χαλαρώσει αυτόματα τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού, σχολίασαν ανώνυμα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο 1,4% τον Μάιο από το 1,9% τον Απρίλιο και προβλέπεται να έχει εξασθενήσει περαιτέρω στο 1,2% τον Ιούνιο. Εντούτοις, οι τοποθετήσεις αυτές του κ. Ντράγκι, λιγότερο από έναν μήνα μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, γεννούν ερωτήματα.

Μερίδα οικονομικών αναλυτών θεωρεί ότι οι αγορές ήταν υπερβολικές στον τρόπο που ερμήνευσαν την ομιλία του κ. Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι οι χαμηλές τιμές ενέργειας δίνουν το περιθώριο στους κεντρικούς τραπεζίτες να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων. Δηλαδή, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως η υποχώρηση του πληθωρισμού αποδίδεται στην πτώση των τιμών ενέργειας και όχι στην υποτονική ανάπτυξη. Τόνισε δε πως ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει παρέλθει. Υπενθυμίζουμε ότι βασικός στόχος της επεκτατικής πολιτικής της ΕΚΤ –υιοθετώντας αρνητικά επιτόκια και αγοράζοντας κρατικά ομόλογα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως– ήταν να ενισχυθούν οι τιμές στην πραγματική οικονομία.

Η προχθεσινή δήλωση του κ. Ντράγκι πως ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει παρέλθει, σε συνδυασμό με δήλωση που παρέπεμπε σε προηγούμενη τοποθέτηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν –για αναδίπλωση των νομισματικών μέτρων όσο ενισχύεται η ανάπτυξη για να είναι σταθερή η επίδρασή τους–, ενθάρρυναν την άνοδο του ευρώ.

Μέσα σε ένα 48ωρο, το ευρώ έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο του 2017, αγγίζοντας χθες το 1,1390 δολάριο. Παρατείνονται, ως εκ τούτου, τα κέρδη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στο 9,34% το τελευταίο εξάμηνο και στο 8,24% εντός 12μήνου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή