Κωνστάντσιο: «Ανεργία 18% χωρίς μερική απασχόληση»

Κωνστάντσιο: «Ανεργία 18% χωρίς μερική απασχόληση»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανεργία στην Ευρωζώνη ενδεχομένως να είναι αρκετά υψηλότερη και να προσεγγίζει το 18%, εάν ληφθεί υπόψη η γενικότερη εικόνα στην αγορά εργασίας, δήλωσε ο Βίτορ Κωνστάντσιο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του CNBC. Σε χθεσινή συνέντευξη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, τονίζοντας πως θα χρειαστεί επιμονή εκ μέρους της ΕΚΤ μέχρι να φθάσει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% που είναι στόχος της Ευρωτράπεζας. Αναφερόμενος στο ευαίσθητο ζήτημα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, είπε πως το ποσοστό θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και το 18% από το 9,3% που μετράει η Eurostat, εάν συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η ΕΚΤ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη Γερμανία, η οποία οδεύει σε εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, για να τερματίσει την επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει κατηγορήσει την ΕΚΤ ότι θίγει τις αποταμιεύσεις των Γερμανών με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.

Παγκόσμιες έρευνες επιβεβαιώνουν πως έχει υπάρξει μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 στον ανεπτυγμένο κόσμο, επηρεάζοντας αρνητικά το βιοτικό επίπεδο της μεσαίας τάξης. Εκεί αποδίδουν οικονομικοί αναλυτές τις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις που επικράτησαν μετά την κρίση του 2007-09 και τη συνακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. «Εάν εφαρμόσουμε, όπως και στις ΗΠΑ, έναν γενικότερο ορισμό της ανεργίας, τότε η ανεργία στην Ευρωζώνη θα φθάσει το 18%», σχολίασε ο κ. Κονστάντσιο στο CNBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή