Ιταλική αντεπίθεση στη Γερμανία για τις τράπεζες

Ιταλική αντεπίθεση στη Γερμανία για τις τράπεζες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν υπερασπίστηκε τη διάσωση δύο προβληματικών τραπεζών της Ιταλίας με κρατικά κεφάλαια, υποστηρίζοντας πως οι δαπάνες αυτές είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με αυτά που έχουν διοχετεύσει Γερμανία και Βρετανία για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους. Σε προχθεσινή συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και σε σημερινό άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ο κ. Παντοάν τόνισε πως το πακέτο διάσωσης Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza με κρατικά κεφάλαια περίπου 17 δισ. ευρώ ήταν ένα απαραίτητο βήμα για να μην καταρρεύσει η οικονομία της περιφέρειας του Βένετο. Οι δύο τράπεζες δραστηριοποιούνται σε αυτήν την περιοχή. Σύμφωνα με τους όρους διάσωσης, η Intesa Sanpaolo θα αποκτήσει τις φερέγγυες δραστηριότητες των δύο τραπεζών αντί ενός ευρώ και το κράτος θα καλύψει το κόστος εξυγίανσης των «κακών» περιουσιακών στοιχείων. Αναλυτές της αγοράς άσκησαν κριτική σε αυτήν τη φόρμουλα διάσωσης των δύο προβληματικών τραπεζών, η οποία έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά την παροχή κρατικής βοήθειας και την παράκαμψη των κανόνων της τραπεζικής ένωσης. Βάσει της τραπεζικής ένωσης, η εξυγίανση μιας τράπεζας απαιτεί τον καταμερισμό ζημιών μεταξύ μετόχων, ομολογιούχων και εσχάτως ανασφάλιστων καταθέσεων.

«Η τραπεζική ένωση σχεδιάστηκε, αφού πολλές χώρες δαπάνησαν τεράστια ποσά από χρήματα των φορολογουμένων για τη σταθεροποίηση των τραπεζικών συστημάτων τους», έγραψε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών στο άρθρο που θα δημοσιευθεί σήμερα στο WirtschaftsWoche.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή