Πράσινο φως από Fed για επιστροφή 100 δισ. δολ. σε μετόχους τραπεζών

Πράσινο φως από Fed για επιστροφή 100 δισ. δολ. σε μετόχους τραπεζών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) έδωσε, χθες, την άδεια στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, να επιστρέψουν στους μετόχους τους το σύνολο των κερδών που κατέγραψαν το προηγούμενο έτος.

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ θα επιστρέψουν στους μετόχους τους σχεδόν 100 δισ. δολάρια τα επόμενα τρίμηνα, μέσω της καταβολής μερίσματος και της επαναγοράς μετοχών, ποσόν που αποτελεί ρεκόρ στη μετά κρίση εποχή και παράλληλα σημάδι πως η Fed θεωρεί ότι ο κλάδος είναι πλέον αρκετά ισχυρός. Και οι 34 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες πέρασαν τη δεύτερη φάση των αμερικανικών δοκιμασιών αντοχής και μόνο μία, η Capital One, θα αναγκαστεί να τροποποιήσει το κεφαλαιουχικό της πλάνο. Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo και Morgan Stanley, θα επιστρέψουν στους μετόχους 95 με 97 δισ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα.

Το ποσό είναι κατά σχεδόν 50% υψηλότερο από αυτό που είχε εγκρίνει η Fed πέρυσι. Οι τραπεζικές δοκιμασίες αντοχής έδειξαν πως οι 34 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες όχι μόνο έχουν σχηματίσει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, αλλά και πως έχουν βελτιώσει τις διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου.

Ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είναι επικεφαλής κανονιστικής εποπτείας, δήλωσε πως η διαδικασία των τραπεζικών δοκιμασιών «έδωσε κίνητρο σε όλες τις μεγάλες τράπεζες να σχηματίσουν υγιή επίπεδα κεφαλαίων και στις περισσότερες να βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία κεφαλαιουχικού σχεδιασμού». Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί πως φέτος οι τραπεζικές δοκιμασίες ήταν αρκετά ευκολότερες για 21 από τις 34 τράπεζες, δηλαδή τις σχετικά μικρότερες και ορισμένες ξένες τράπεζες, διότι η Fed δεν ανέλυσε την «ποιότητα» των κεφαλαίων τους. Η Fed είχε εισαγάγει τις τραπεζικές δοκιμασίες αντοχής μετά την κρίση του 2008 και σήμερα πιέζεται από την κυβέρνηση Τραμπ και τη Wall Street να κάνει πιο εύκολες τις τραπεζικές δοκιμασίες και να τις διενεργεί κάθε δύο χρόνια και όχι ετησίως.

Η απόφαση της Fed να επιτρέψει στις τράπεζες να διαθέσουν κατά βούληση το σύνολο των κερδών τους αποτελεί σημαντική νίκη για την αμερικανική τραπεζική βιομηχανία. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), οι μετοχές των περισσότερων τραπεζών κατά το κλείσιμο της Wall ενισχύθηκαν κατά 1% με 2% με εξαίρεση τη μετοχή της Capital One που υποχώρησε κατά 2,4%, ένα με δύο σεντς.

Μεγάλη κερδισμένη αναδείχθηκε από τη διαδικασία η Citigroup διότι η Fed της έδωσε την άδεια να επιστρέψει στους μετόχους της σχεδόν 19 δισ. δολάρια ή περίπου το 125% των κερδών της, ποσό που είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το 2016 και σίγουρα υψηλότερο απ’ αυτό που περίμενε η αγορά.

Και η Wells Fargo τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο, δεδομένου πως η Fed ενέκρινε το σχέδιο διανομής κερδών. Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πολλοί αναλυτές θεωρούσαν αρκετά πιθανό η Wells Fargo να «κοπεί» στον ποιοτικό έλεγχο εξαιτίας του σκανδάλου με τους περίπου 2 εκατομμύρια ψεύτικους τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν ανοίξει υπάλληλοι της τράπεζας από το 2002, χωρίς τη συγκατάθεση των δικαιούχων. Ωστόσο η Fed ενέκρινε χωρίς καμία τροποποίηση τα σχέδια της Wells Fargo. Η Capital One θα αναγκαστεί να υποβάλει εκ νέου το σχέδιο για διανομή κερδών, διότι δεν αιτιολόγησε επαρκώς πώς θα αντιμετωπίσει ρίσκα «σε μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητές της», ανακοίνωσε η Fed. Το πρόβλημα αφορά την ποιότητα των εσωτερικών ελέγχων και στο κατά πόσον το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και τα υψηλόβαθμα στελέχη της θα πληροφορούνταν εγκαίρως και σε έκταση την ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων. Η Fed δεν διευκρίνισε πού ακριβώς εντόπισε το πρόβλημα, ωστόσο η σημαντικότερη δραστηριότητα της Capital One είναι η έκδοση πιστωτικών καρτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή