Ολοκληρώνεται ο κύκλος των πολύ χαμηλών επιτοκίων

Ολοκληρώνεται ο κύκλος των πολύ χαμηλών επιτοκίων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισαν, χθες, να κινούνται ανοδικά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη μαζί με το ευρώ, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αρχίσει να εφαρμόζει αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τις αρχές του 2018. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ είπαν πως οι αγορές παρερμήνευσαν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία που έδωσε την Τρίτη στην Πορτογαλία. Εκεί ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης δήλωσε πως «οι πληθωριστικές τάσεις έχουν παραμερίσει τις αντιπληθωριστικές πιέσεις», μια τοποθέτηση που θεώρησαν οι επενδυτές ότι σηματοδοτεί τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, και των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια, το ευρώ έχει εκτοξευθεί από το 1,1179 δολάριο τη Δευτέρα στο 1,1405 δολάριο χθες, με ισχυρή την πιθανότητα να φθάσει ακόμη και το 1,15 δολάριο. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκαν χθες στο 0,444% από το 0,249% τη Δευτέρα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών έφθασαν χθες το 0,8015% από το 0,607% στις αρχές της εβδομάδας και των 10ετών ιταλικών το 2,134% από το 1,894%.

Τα σενάρια για την ανακοίνωση μιας αναδίπλωσης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο για τις αρχές του 2018 ενισχύθηκαν περαιτέρω χθες, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και στην Ισπανία. Στη Γερμανία, οι τιμές καταναλωτή παρουσίασαν τον Ιούνιο άνοδο 1,5% ετησίως, από 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,2%. Στην Ισπανία, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο αναρριχήθηκε 1,6%, σε ετήσια βάση.

Αρχικός στόχος της ΕΚΤ με την έναρξη του πρoγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένων μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2015 ήταν να ενισχυθούν οι τιμές στην πραγματική οικονομία. Ηταν ορατός ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και έντονοι οι φόβοι ότι η Ευρωζώνη θα παγιδευόταν σε στασιμότητα όπως συνέβη στην Ιαπωνία. Οι επενδυτές ετοιμάζονται να υποδεχτούν, σε γενικές γραμμές, έναν κόσμο με αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει δύο φορές το βασικό επιτόκιο και σχεδιάζει τη σταδιακή συρρίκνωση των ισολογισμών της έπειτα από τις αγορές κρατικών ομολόγων και ομολόγων στεγαστικών δανείων, συνολικού ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Τράπεζα της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, είπε πως θα συζητηθεί μια αύξηση του βασικού επιτοκίου στη βρετανική οικονομία εάν συνεχιστεί η ανάπτυξη, οδηγώντας τη στερλίνα σε άνοδο, προσεγγίζοντας το 1,2936 δολάριο. Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται, επίσης, να κινείται η κεντρική τράπεζα στον Καναδά. «Είναι απλό. Οι κεντρικές τράπεζες συντονίζονται για να ελέγξουν την πορεία του πληθωρισμού», σχολιάζει ο Πίτερ Γκόρα, επικεφαλής διαπραγμάτευσης νομισμάτων στη Nomura.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή