Δέκα χρόνια από τότε που το iPhone άλλαξε την αγορά των κινητών

Δέκα χρόνια από τότε που το iPhone άλλαξε την αγορά των κινητών

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δέκα χρόνια «ζωής» του iPhone, το οποίο έμελλε να φέρει την επανάσταση στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας και να προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού στους καταναλωτές παγκοσμίως, γιόρτασε χθες η Apple. Στις 29 Ιουνίου 2007 η εταιρεία Apple κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone.

Δέκα χρόνια μετά, έχει πουλήσει πάνω από 1 δισ. συσκευές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο iPhone, το οποίο στιγμάτισε τον χώρο της τεχνολογίας, διέθετε πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα πιο σύγχρονα μοντέλα. Ενδεικτικά το πρώτο μοντέλο δεν διέθετε την εφαρμογή App Store, την οποία προώθησε η εταιρεία ένα χρόνο αργότερα. Επίσης, ένας πελάτης θα μπορούσε να προμηθευτεί το εν λόγω μοντέλο μόνο μέσω συμβολαίου στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T Inc network.

Επειτα από μια περίοδο όπου η αύξηση των πωλήσεων ήταν υποτονική, η εταιρεία αποφάσισε να μειώσει τις τιμές για να αυξήσει τη ζήτηση για το νέο smartphone κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον Τόνι Φάντελ, κατασκευαστή λογισμικού της συσκευής, «τον πρώτο χρόνο το μοντέλο iPhone ήταν καταστροφή. Το αλλάξαμε και το μετασχηματίσαμε τον δεύτερο χρόνο». Ορισμένοι προμηθευτές της εταιρείας Apple δεν είχαν συνηθίσει τη νέα καινοτομία που προωθούσε η εταιρεία παρά την επιτυχία που είχε γνωρίσει ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού με την προώθηση της συσκευής iPod.

Χρονιά-ορόσημο

Η απόλυτη επιτυχία ήρθε για την εταιρεία το 2008, όταν προώθησε την καινοτόμο εφαρμογή App Store, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατασκευαστές του λογισμικού να λάβουν το 70% από τα κέρδη που απέδιδε η νεότευκτη εφαρμογή. Δέκα χρόνια μετά, τα έσοδα που προκύπτουν από τη χρήση των εφαρμογών της App Store αποτελούν βασική πηγή εσόδων και ανάπτυξης της εταιρείας. Τα έσοδα από τις εφαρμογές ανήλθαν το προηγούμενο έτος στα 24,3 δισ. δολ. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την καινοτομία που χαρακτήριζε τα καινούργια μοντέλα, έδωσαν σημαντική ώθηση στις πωλήσεις των iPhone στη διεθνή αγορά. Οι πωλήσεις των συσκευών iPhone εκτοξεύθηκαν παγκοσμίως από 1,4 εκατ, το 2007, σε 125 εκατ. το 2012 για να φθάσουν το 2015 συνολικά τις 231 εκατ. συσκευές.

Οι θιασώτες αυτού του τεχνολογικού θαύματος και οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλη αγωνία το νέο iPhone 8, που θα λανσάρει η εταιρεία το προσεχές φθινόπωρο. Ενα από τα βασικά τους ερωτήματα είναι εάν το νέο μοντέλο θα διαθέτει νέα καινοτόμα χαρακτηριστικά ικανά να δημιουργήσουν μία νέα γενιά smartphones. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μοντέλο δεν θα διαθέτει το κουμπί έναρξης γνωστό ως «Home Button» αλλά θα διαθέτει ειδικούς αισθητήρες δημιουργώντας την αίσθηση της εικονικής πραγματικότητας. To iPhone κατόρθωσε να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά, τη χρονιά που τα κινητά BlackBerry και Nokia γνώριζαν τεράστια απήχηση παγκοσμίως. Δέκα χρόνια αργότερα η Apple μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και τον κορεατικό τεχνολογικό γίγαντα Samsung. Παρότι η δημοτικότητα των smartphones με το λογισμικό Android είναι αδιαμφισβήτητη, η Apple έχει καταφέρει να πουλά πολύ μεγάλο αριθμό συσκευών σε υψηλή μάλιστα τιμή.

Η Nokia δεν κατάφερε να επιστρέψει

Ενώ τα καινοτόμα smartphones της αμερικανικής Apple έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια τεράστια απήχηση, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η φινλανδική εταιρεία Nokia στρέφεται στα αυτόνομα αυτοκίνητα και στην τηλεϊατρική καθώς δεν κατάφερε να καταλάβει σημαντική θέση στην αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Το όνομα της Nokia είναι συνδεδεμένο με τα πρώτα κινητά που εμφανίστηκαν στην αγορά και παρά την αδυναμία της να ανταγωνιστεί τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, ήταν και είναι μία μεγάλη εταιρεία με τζίρο που ανέρχεται στα 26,1 δισ. δολ. Επί δεκατέσσερα συναπτά έτη, η φινλανδική εταιρεία αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως ενώ θεωρείτο κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της φινλανδικής οικονομίας. Η πτώση όμως της εταιρείας έγινε με σχετικά ταχείς ρυθμούς. Ενδεικτικά, το 2012 εμφάνισε ζημιές ύψους 4 δισ. δολ. Επίσης, το 2013, συμφώνησε να πουλήσει τη βιομηχανία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον αμερικανικό κολοσσό Microsoft.

Σύμφωνα με τoν πρόεδρο της Nokia, Ρίστο Σιλάσμα, «είναι προφανές ότι η Nokia δεν έχει τις δυνατότητες να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των κινητών τηλεφώνων και των έξυπνων συσκευών». Ωστόσο, τα επόμενα δύο χρόνια πρόκειται να είναι εξαιρετικά σημαντικά για την εταιρεία, καθώς προωθεί την επόμενη γενιά της ασύρματης σύνδεσης δικτύου (wireless network). Το νέο δίκτυο 5G θα φέρει γρήγορα και περισσότερα δεδομένα. Σύμφωνα με την εταιρεία Nokia και τους ανταγωνιστές της, αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψουν στην εταιρεία να κάνει νέες προτάσεις στην κινητή ανεξάρτητη τεχνολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή