Δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ στη Γαλλία χωρίς μείωση δαπανών

Δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ στη Γαλλία χωρίς μείωση δαπανών

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με την ανάγκη περικοπής των κρατικών δαπανών έρχεται η νεοσύστατη κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Παρότι η απερχόμενη κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ ανέμενε τη μείωση του ελλείμματος το τρέχον έτος στο 2,8%, ωστόσο στα συμπεράσματα της έκθεσης του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνεται ρητώς ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,8% τη φετινή χρονιά δεν μπορεί να επιτευχθεί. Συνεπώς, η έκθεση καλεί τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να λάβει «αυστηρά μέτρα αναδιάρθρωσης» σε περίπτωση που επιθυμεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματος στο 3% και να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι από τώρα μέχρι και το τέλος του έτους η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να βρει 4 με 5 δισ. ευρώ ή ακόμα και 8 δισ. ευρώ σε περίπτωση που επιθυμεί να επιτύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 2,8%, όπως λανθασμένα είχε προβλέψει η απερχόμενη κυβέρνηση. Σε περίπτωση δηλαδή που ο κ. Εμανουέλ Μακρόν δεν προβεί σε μείωση των κρατικών δαπανών, το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος προβλέπεται να αγγίξει το 3,2%. Κάτι τέτοιο διεφάνη και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος προειδοποίησε τους ψηφοφόρους για την επικείμενη περιοριστική οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου, κατά τα λεγόμενά του, να στηριχθεί η νέα γενιά και να ανακάμψει η εικόνα της Γαλλίας στην Ευρώπη. «Καθώς μιλάω, το ύψος του χρέους αυξάνεται κάθε δευτερόλεπτο.

Η κυβέρνηση θα θέσει ένα τέλος στη διαρκή αύξηση των ελλειμμάτων μας», δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, το ύψος των κρατικών δαπανών έχει «προφανώς υποτιμηθεί», ενώ η έκθεση επισημαίνει ότι η αδυναμία να χαλιναγωγήσει η γαλλική κυβέρνηση τις κρατικές δαπάνες διαμόρφωσε το χρέος της Γαλλίας στο 96%. Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας υπερβαίνει στην παρούσα φάση κατά 7% τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης και κατά 30% το χρέος της γερμανικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, η αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους Eυρωπαίους εταίρους της και κυρίως απέναντι στη Γερμανία έχει πληγεί τα τελευταία 12 χρόνια, λόγω της αδυναμίας της να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ωστόσο, ο κ. Μακρόν έχει εκφράσει την επιθυμία να μην επαναλάβει τα λάθη του προκατόχου του. Η δημοτικότητα του κ. Ολάντ είχε καταρρεύσει λόγω της απότομης αύξησης της φορολογίας με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επί της ουσίας, ο συναγερμός που έχει σημάνει στο εσωτερικό της γαλλικής κυβέρνησης αποτελεί μια πρόκληση για τον κ. Μακρόν να επανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι προεκλογικά ο κ. Μακρόν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος είχε δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα της χώρας στο 3% ενώ είχε εξαγγείλει μεταξύ άλλων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των ανέργων. Παρότι ο κ. Φιλίπ είχε επικρίνει με σφοδρότητα την απόκλιση ύψους 8 δισ. ευρώ που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση, ο κ. Μακρόν ενδεχομένως να μη δυσκολευτεί ιδιαίτερα να προβεί σε περικοπές κρατικών δαπανών. Προεκλογικά είχε ήδη εξαγγείλει περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η απόλυση 120.000 υπαλλήλων του γαλλικού Δημοσίου.

Γαλλικά δικαστήρια με βρετανικό δίκαιο

Στον απόηχο των προσπαθειών της γαλλικής κυβέρνησης να προσελκύσει τις ξένες τράπεζες λόγω της επικείμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε σε συνάντησή του με στελέχη τραπεζών της Wall Street στη Ν. Υόρκη ότι η Γαλλία θα δημιουργήσει ειδικά δικαστήρια που θα εξετάζουν χρηματοοικονομικά προϊόντα με βάση το βρετανικό δίκαιο. Ο κ. Λεμέρ, αφήνοντας αιχμές για την απερχόμενη κυβέρνηση του κ. Ολάντ, δήλωσε ότι η Γαλλία δεν αντιμετωπίζει πλέον την οικονομία ως εχθρό. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι η οικονομία εχθρός, η ανεργία είναι ο εχθρός». Τα περισσότερα δάνεια και οι προθεσμιακές συμβάσεις που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην Ευρώπη υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο, ωστόσο η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε προκαλεί προβληματισμούς για τον τρόπο διαχείρισής τους. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Λεμέρ, «όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά. Θα προσλάβουμε άτομα με εμπειρία ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους». Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του κ. Μακρόν επιθυμεί να πείσει τις τράπεζες της Wall Street να εγκαταλείψουν το Λονδίνο και να εγκατασταθούν στο Παρίσι, μετά το Brexit, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πόλο έλξης για τις ξένες τράπεζες. «Το να προσελκύσουμε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες στο Παρίσι, από το να τις αφήσουμε να εγκατασταθούν στο Λονδίνο, στο Δουβλίνο, στο Αμστερνταμ ή στη Φρανκφούρτη, θα δημιουργήσει στη Γαλλία νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει ευημερία στη χώρα», τόνισε ο κ. Λεμέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή