«Κακοί» ξένοι στηρίζουν στις ΗΠΑ την απασχόληση στη βιομηχανία

«Κακοί» ξένοι στηρίζουν στις ΗΠΑ την απασχόληση στη βιομηχανία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά χρόνια προτού αρχίσει ο Ντόναλντ Τραμπ να υπόσχεται πως θα είναι σκληρός με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ώστε να φέρει πίσω στην Αμερική καλές θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, αυτές είχαν ήδη αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, κυρίως σε ξένες εταιρείες που έχουν τη θέση του «κακού» στο αφήγημα του Αμερικανού προέδρου.

Αναλύοντας τα στοιχεία για την απασχόληση, το πρακτορείο Reuters ανακάλυψε πως από τις 650.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην αμερικανική μεταποίηση μεταξύ 2010 και 2014, τα δύο τρίτα οφείλονται σε άμεσες ξένες επενδύσεις.

Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών έχουν εισρεύσει στις ΗΠΑ ξένα κεφάλαια ύψους άνω των 700 δισ. δολαρίων, ενώ στα τέλη του 2016 η συνολική αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων είχε διαμορφωθεί στα 3,7 τρισ. δολ., ποσό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Σήμερα οι ξένες εταιρείες που έχουν επενδύσει δισ. δολάρια σε εργοστάσια στις ΗΠΑ, αλλά και οι κοινότητες όπου βρίσκονται αυτά, ανησυχούν πως αν υλοποιήσει το Τραμπ την υπόσχεσή του να αντιστρέψει την πολιτική υπέρ του ελεύθερου εμπορίου των προκατόχων του, τότε θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων που υποστηρίζουν αυτές τις επενδύσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει να ακυρώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βορείου Αμερικής (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό και να επιβάλει υψηλότερους εμπορικούς δασμούς σε χώρες που έχουν υψηλό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, όπως η Γερμανία και η Κίνα.

Η σκληρή ρητορική βοήθησε τον Τραμπ να κερδίσει στις εκλογές τις πολιτείες στα βορειοανατολικά και στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ, όμως έρχεται τώρα αντιμέτωπος με εταιρείες και τοπικούς παράγοντες στον Νότο των ΗΠΑ όπου καταγράφεται τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση στη μεταποίηση.

Η BMW

Οι πολιτείες του Νότου ψήφισαν υπέρ του Τραμπ, όμως είχαν περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις απορρυθμίζοντας το εργασιακό πλαίσιο, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα και επενδύοντας σε λιμάνια, δρόμους και άλλα έργα υποδομής. Η προσπάθειά τους απέφερε την ίδρυση νέων εργοστασίων παραγωγής αυτοκινήτων από το Κεντάκι μέχρι την Τζόρτζια και ένα νέο εργοστάσιο της Airbus στο Μομπίλ της Αλαμπάμα. Σε κανένα μέρος δεν φαίνεται τόσο έντονα η αντίθεση μεταξύ της ρητορικής Τραμπ και των τοπικών φιλοδοξιών όσο στο Σπάρτανμπεργκ της Νότιας Καρολίνας. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW έχει επενδύσει εκεί 8 δισ. δολάρια δημιουργώντας εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων το οποίο μάλιστα είναι το εργοστάσιο με τη μεγαλύτερη αξία εξαγωγών σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Νοτίου Καρολίνας Χένρι ΜακΜάστερ, Ρεπουμπλικανός και υποστηρικτής του Τραμπ, δήλωσε τη Δευτέρα πως «η παρουσία της εταιρείας (BMW) άλλαξε την πορεία της πολιτείας μας». Ο διευθύνων σύμβουλος της BMW Χάραλντ Κρούγκερ είπε πως η εταιρεία θα επενδύσει ακόμη 600 εκατ. δολάρια στο εργοστάσιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προσθέτοντας ακόμη χίλιες θέσεις εργασίας στις ήδη 9 χιλιάδες υπάρχουσες και ότι θα επενδύσει επιπλέον 200 εκατ. δολάρια για την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.

Ομως τον Ιανουάριο η πρόθεση της BMW να ανοίξει νέο εργοστάσιο στο Μεξικό προκάλεσε την οργή του Τραμπ, ενώ τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Γερμανία είναι «πολύ κακή» στο εμπόριο και πως πουλάει υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Η γερμανική εταιρεία το κατέγραψε και έχει αρχίσει να προετοιμάζεται εξοπλίζοντας εργοστάσιά της στη Νότιο Αφρική και στην Κίνα ώστε να είναι σε θέση να παράγουν μεγάλο αριθμό μοντέλων BMW X3, περιορίζοντας έτσι την εξάρτηση της εταιρείας από το εργοστάσιο του Σπάρτανμπουργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή