ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη κατέγραψαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές

04s10dthn

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία που ακολουθούσαν στις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις. Θετικό ρόλο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαδραμάτισαν χθες τα κέρδη του κλάδου πρώτων υλών, τα οποία πυροδοτήθηκαν από την ανακοίνωση στοιχείων για τόνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα. Την ίδια ώρα, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τόνωσε τις μετοχές των ενεργειακών εταιρειών. Η μετοχή της γαλλικής πετρελαϊκής Total οδηγήθηκε σε κέρδη 2%, αφού ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει ένα 1 δισ. δολάρια σε μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου του Ιράν. Στον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές ανέκαμψαν μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες προκλήθηκαν από εκτιμήσεις για αυστηρότερη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη και στη Βρετανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 1,1%, ο γερμανικός δείκτης Dax κατά 1,22%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 1,47% και ο δείκτης Ftse-100 στο Λονδίνο κατά 0,88%. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν κέρδη 0,61% και 0,23%, αντίστοιχα. Κέρδη εμφάνιζαν, επίσης, οι μετοχές του τραπεζικού και του ενεργειακού κλάδου. Αντίθετα, ο κλάδος της τεχνολογίας συνέχισε να δέχεται πιέσεις εξαιτίας φόβων για απότομη προσγείωση μετά μακρά περίοδο υψηλών επιδόσεων. Την περασμένη εβδομάδα, οι τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν απώλειες σχεδόν 3%. Σε θετική τροχιά κινήθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών λόγω ικανοποιητικών στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street ενισχύθηκε, επίσης, λόγω της δημοσιοποίησης των στοιχείων για αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο στο υψηλό τριετίας.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε κέρδη τις αντίστοιχες μετοχές, σχολίασε ο Κεν Πόλκαρι, στέλεχος της O’Neil Securities στη Νέα Υόρκη. H τιμή του αργού κινήθηκε στα 46,74 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,52% και η τιμή του Brent αναρριχήθηκε στα 49,36 δολάρια με κέρδη 1,21%. Το ευρώ κινήθηκε στα 1,1361 δολάρια, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές, ύστερα από το υψηλό των 1,14 δολαρίων που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, λόγω των σεναρίων που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να περιορίζει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από το 2018.