ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Tesla έλαβε έγκριση για τη μαζική παραγωγή του Model 3

04s41model

Το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ έλαβε η Tesla του καινοτόμου επιχειρηματία Ελον Μασκ για την παραγωγή του Model 3, του πρώτου αποκλειστικά ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου που θα είναι προσιτό στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Η έγκριση δόθηκε ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα και τα πρώτα 100 αυτοκίνητα πρόκειται να είναι έτοιμα τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Bloomberg. Μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να παράγονται περίπου 20.000 μοντέλα τον μήνα.

Το Model 3 και η «διαδρομή» του στην αγορά είναι «στοίχημα» για τον Ελον Μασκ, διότι είναι το πρώτο αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που θα διατεθεί στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, με εκτιμώμενη τιμή 30.810 ευρώ. Εχει ήδη κυκλοφορήσει το σεντάν Model S και το μοντέλο ελεύθερου χρόνου Model X. Tο Μodel 3 μπορεί να διανύσει απόσταση 346 χιλιομέτρων χωρίς να χρειαστεί επαναφόρτιση μπαταρίας, για την οποία απαιτούνται περίπου 30 λεπτά.

Από τις αρχές του 2017, η μετοχή της Tesla έχει καταγράψει κέρδη 72%, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην κυκλοφορία του Model 3. Νωρίς χθες, η μετοχή της Tesla αυξήθηκε κατά 2,7%, μόλις γνωστοποιήθηκε από τον κ. Μασκ (με την ανάρτηση μηνύματος στο Twitter την Κυριακή) ότι έλαβε την έγκριση από τις ΗΠΑ για να προχωρήσει στην παραγωγή του Model 3. Εχει δοθεί προκαταβολή 1.000 δολαρίων από 373.000 άτομα, τα οποία είναι «νεαρής ηλικίας και κατοικούν σε αστικές περιοχές», όπως είχε επισημάνει πέρυσι την άνοιξη ο Τζον Μακνίλ, πρόεδρος πωλήσεων της Tesla. Σημειωτέον ότι η πρώτη παρουσίαση του Model 3 έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2016.

Η σταδιακή αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων αποτελεί τυπική διαδικασία στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, προκειμένου οι εργάτες να εξοικειωθούν με τη συναρμολόγηση των νέων εξαρτημάτων. Αναλυτές της αγοράς δεν πίστευαν ότι η Tesla θα έπαιρνε τόσο νωρίς έγκριση για το Model 3. Προέβλεπαν ότι η παραγωγή θα άρχιζε το 2018.