«Αμεση δράση» από Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των μονοπωλιακών πρακτικών

«Αμεση δράση» από Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των μονοπωλιακών πρακτικών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο του προστίμου ύψους 2,4 δισ. ευρώ, που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google την προηγούμενη εβδομάδα, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης παρέμβασης των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για περιπτώσεις παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε., έτσι ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση της Google. Η κ. Βεστάγκερ επισήμανε στους Financial Times ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να επιβάλουν τα λεγόμενα «προσωρινά μέτρα», τα οποία υποχρεώνουν την εκάστοτε εταιρεία να διακόψει τις πρακτικές που αντίκειται στον δίκαιο ανταγωνισμό, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποια κατηγορία εναντίον τους. Σε δηλώσεις της η κ. Βεστάγκερ είπε χαρακτηριστικά: «Οι Γάλλοι με επιτυχία εφάρμοσαν ενδιάμεσα μέτρα για κάποιο χρονικό διάστημα και αυτό βεβαίως έχει ενδιαφέρον για εμάς». Μια τέτοια κίνηση θα δώσει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να επιβάλει τους όρους της σε ορισμένες κυρίαρχες εταιρείες παγκοσμίως και να διαμορφώσει τη συμπεριφορά των εταιρειών σε αγορές όπως ο ψηφιακός κλάδος.

Η Κομισιόν μέχρι στιγμής πρέπει να αποδείξει ότι η εκάστοτε εταιρεία προκαλεί προβλήματα που δεν δύνανται να αναστραφούν, πριν προχωρήσει στην επιβολή προσωρινών μέτρων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα σχέδια που να επιτρέπουν την άμεση αλλαγή των κανόνων. Η ίδια τόνισε ότι η Κομισιόν πρέπει να προχωρήσει σε ενδελεχή εξέταση των σχεδίων, καθώς στην προκειμένη περίπτωση η αρμόδια αρχή προσπαθεί να είναι περισσότερο ακριβής παρά γρήγορη. Σημειώνεται ότι αρκετοί ανταγωνιστές του τεχνολογικού γίγαντα Google είχαν ζητήσει από τις ευρωπαϊκές αρχές να παρέμβουν πολλά χρόνια νωρίτερα, με στόχο να παρεμποδίσουν τη μονοπωλιακή κυριαρχία της εταιρείας. Οι ενστάσεις των ανταγωνιστών της εταιρείας είχαν σημειωθεί αρκετά νωρίτερα από την έναρξη των διαδικασιών έρευνας κατά της Google, που διήρκεσε οκτώ έτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σταδιακά προσπαθήσει να αυστηροποιήσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ φέτος, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές αρχές να αναλάβουν περισσότερα καθήκοντα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων παραβίασης των υφιστάμενων αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. H κ. Βεστάγκερ την ημέρα της ανακοίνωσης του προστίμου κατά του διαδικτυακού κολοσσού έδωσε τη δυνατότητα σε όσους έχουν υποστεί ζημία από τη μονοπωλιακή συμπεριφορά της Google να ζητήσουν από την εταιρεία την αντίστοιχη αποζημίωση. Αυτή η απόφαση, σύμφωνα με την ίδια, εξαναγκάζει την εταιρεία να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις ενέργειές της. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ θεωρείται από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Επιτροπή εναντίον κάποιας εταιρείας τέτοιου μάλιστα βεληνεκούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή