Τα αρνητικά επιτόκια ροκανίζουν τις καταθέσεις των Βρετανών

Τα αρνητικά επιτόκια ροκανίζουν τις καταθέσεις των Βρετανών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολοι καιροί για καταθέτες, ιδιαιτέρως στη Βρετανία, όπου μία δεκαετία χαμηλών επιτοκίων σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό έχει οδηγήσει σε αισθητή μείωση των αποταμιεύσεων. Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Hargreaves Lansdown, την οποία παραθέτει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, για κάθε 1.000 στερλίνες που αποταμίευσαν οι Βρετανοί το 2007, σήμερα αντιστοιχούν μόνον 878 στερλίνες.

Ωφελημένοι έχουν βγει, αντιθέτως, οι δανειολήπτες που είδαν να μειώνονται οι δόσεις των δανείων τους. Τώρα, όμως, έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας σκέπτεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια της στερλίνας για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια.

Η τελευταία φορά που το έκανε ήταν στις 5 Ιουλίου του 2007, λίγο πριν εκδηλωθεί στις ΗΠΑ η κρίση των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης. Ακολούθησε –15 μήνες αργότερα– η κατάρρευση της Lehman Brothers, που μεταφράστηκε σε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και παγκόσμια ύφεση. Ετσι, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική. Οπως επισημαίνει ο Guardian, 20 μήνες μετά την τελευταία αύξησή τους, τα επιτόκια της στερλίνας είχαν ήδη συμπιεστεί από το 5,75% του Ιουλίου του 2007 στο 0,5%. Πέρυσι, άλλωστε, η Τράπεζα της Αγγλίας τα μείωσε περαιτέρω στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, για να προστατεύσει τη βρετανική οικονομία από τους κραδασμούς του Brexit.

Πριν από 10 χρόνια, οι καταθέσεις που δεν έδιναν τόκο δεν υπερέβαιναν τα 23 δισ. στερλίνες.

Σύμφωνα, πάντα, με τη Hargreaves Lansdown, η πλειονότητα των καταθετών έπαιρνε τόκο 3,3% στους απλούς λογαριασμούς και 5% σε λογαριασμούς που απαιτούν έγκαιρη ειδοποίηση για ανάληψη. Σήμερα, αντιθέτως, οι καταθέσεις που δεν δίνουν κανέναν τόκο αγγίζουν τα 180 δισ. στερλίνες. Εν τω μεταξύ, οι λίγοι καταθέτες που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και κάνουν έρευνα μεταξύ των βρετανικών τραπεζών βρίσκουν τόκους της τάξης του 0,4% και 0,9%, αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά τα περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά της Βρετανίας που αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο, ο τόκος που καταβάλλουν επί του αρχικού ποσού έχει περιορισθεί από το 5,8% στο 2,6%. Αμεση συνέπεια του φθηνού δανεισμού στη Βρετανία είναι το γεγονός ότι οι Βρετανοί δανείζονται τώρα περισσότερο από ποτέ.

Σε απόλυτους αριθμούς, το χρέος των ιδιωτών στη Βρετανία έχει εκτιναχθεί στα 199 δισ. στερλίνες από τα 191 δισ. στερλίνες τον Ιούλιο του 2007. Ετσι, το χρέος των βρετανικών νοικοκυριών που το 2008 έφτασε στο 159,7% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, έχει αρχίσει πάλι να αυξάνεται από το 139,9% το 2015 στο 142,6% το περασμένο έτος.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια στα τέλη του έτους.

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ορισμένοι δείκτες της οικονομίας βρίσκονται σήμερα σε καλύτερα επίπεδα από τότε.

Η ανεργία, για παράδειγμα, βρισκόταν στο 5,5% το 2007 και ο πληθωρισμός στο 2,5%, ενώ σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 4,6% και 2,9%. Οπως, όμως, επισημαίνουν οι FT, η βρετανική οικονομία ήταν ισχυρότερη, με ανάπτυξη 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2007 σε αντιδιαστολή με το 0,2% την αντίστοιχη περίοδο φέτος.

Η τράπεζα προσβλέπει, όμως, σε βελτίωση στις επενδύσεις των επιχειρήσεων και στις εξαγωγές, γι’ αυτό και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας σχεδόν προανήγγειλε τη στροφή της σε πιο περιοριστική πολιτική. Και δεν ήταν ο μοναδικός. Ο Μάικλ Σόντερς, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, προειδοποιεί με δήλωσή του στον Guardian ότι «τα νοικοκυριά πρέπει να προετοιμαστούν για αύξηση των επιτοκίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή