Ευοίωνα είναι τα στοιχεία για περαιτέρω ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

Ευοίωνα είναι τα στοιχεία για περαιτέρω ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέα οικονομικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία, τα οποία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι, θα αποτυπώνουν τη σταθερή αναπτυξιακή της πορεία. Ταυτόχρονα, όμως, η εκστρατεία του Πεκίνου για τη χαλιναγώγηση του δανεισμού στην αγορά στέγης και την αποτροπή της «φούσκας», αλλά και οι κίνδυνοι από την εκτεταμένη μόχλευση πιθανώς να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη τα επόμενα τρίμηνα. Ειδικότερα, όπως διευκρινίζουν ειδικοί αναλυτές, η εκστρατεία αυτή θα ασκήσει πιέσεις στην ανάπτυξη. Ο λόγος είναι ότι, εξαιτίας της χαλιναγώγησης της μόχλευσης, η αγορά ακινήτων και οι οικοδομές θα επιβραδύνουν τον βηματισμό τους. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένως δεσμευθεί πως θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν την οικονομική σταθερότητα. «Προσβλέπουμε ότι τα στοιχεία του Ιουνίου θα απεικονίσουν μια συνολικά σταθερή ανάπτυξη, με τη βιομηχανική παραγωγή να έχει διατηρήσει τον ρυθμό της», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της UBS. «Toυς επόμενους μήνες, η πιο αργή αύξηση στη χορήγηση πιστώσεων και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, λόγω αυστηρότερων ελέγχων, θα έχει αντίκτυπο στις επενδύσεις και στις δραστηριότητες σταθερών περιουσιακών στοιχείων».

Αναφορικά, τώρα, με τη βιομηχανική παραγωγή του Ιουνίου, προβλέπεται αύξηση 6,5% εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα το 2016 – τον Μάιο είχε σημειωθεί αντίστοιχη αύξηση. Κατά τους αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του πρακτορείου Reuters, οι λιανικές πωλήσεις θα πέσουν στο 10,6% έναντι του 10,7% του Μαΐου. Οι επενδύσεις σταθερών περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να αυξηθούν 8,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου (α΄ εξάμηνο), εν συγκρίσει με την ίδια περίοδο του 2016. Το δε πρώτο πεντάμηνο η αύξηση, αντιστοίχως, είχε διαμορφωθεί στο 8,6%. Αξίζει να διασαφηνιστεί ότι η σκλήρυνση των κανόνων, ώστε να υποχρεωθούν σε απομόχλευση οι τράπεζες, κατατείνει σε αύξηση επιτοκίων, επηρεάζοντας συνολικά την οικονομία. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s Investros Service υποβάθμισε τον Μάιο τη δανειοληπτική ικανότητα της Κίνας. Το επιχείρημα ήταν ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα καταστεί βραδύτερη, το χρέος θα διογκώνεται συνεχώς και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κλονιστεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Εγκυρες πηγές υπογραμμίζουν πως η Κεντρική Τράπεζα το επόμενο διάστημα δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού. Πιθανώς, μάλιστα, να το μειώσει ελαφρώς για να στηρίξει την οικονομία και την απασχόληση.

Οι εξαγωγές τον Ιούνιο προβλέπεται να εμφανίσουν αύξηση της τάξεως του 8,7%, εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα τον περασμένο χρόνο. Οι δε εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν έτι περαιτέρω κατά 13,1%. Το εμπορικό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 42,4 δισ. δολάρια. Σχετικά με τον Μάιο, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν πλέον του αναμενομένου κατά 8,7%, χάρη στη βελτιωμένη ζήτηση της παγκόσμιας αγοράς. Οι δε εισαγωγές ενισχύθηκαν 14,8% παρά την πτώση που σημειώθηκε στις τιμές των εμπορευμάτων. Υπενθυμίζεται ότι τα επίσημα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στις 17 Ιουλίου, μαζί με τα αντίστοιχα για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου, καθώς και με τα στοιχεία Ιανουαρίου-Ιουνίου για τις επενδύσεις σταθερών περιουσιακών στοιχείων.

Τόσο οι έρευνες των επίσημων φορέων όσο και των ιδιωτικών ομίλων δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή του Ιουνίου θα είναι δυναμική με αφορμή την παγκόσμια ζήτηση. Πάντως, διαπιστώνονται πιέσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο δείκτης τιμών παραγωγού Ιουνίου αναμένεται να αυξηθεί 5,5% ετησίως, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει σταθερά στα επίπεδα 1,5%, όπως και τον Μάιο, ενώ είχε διαμορφωθεί στο 1,2% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα δεδομένα των πιστώσεων, ώστε να διαπιστώσουν αν συσσωρεύονται συνεχώς χρέη στην οικονομία. Τον Ιούνιο προβλέπεται ότι οι κινεζικές τράπεζες θα έχoυν χορηγήσει νέα δάνεια 1,2 τρισ. γουάν έναντι 1,11 τρισ. γουάν του Μαΐου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή