Χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα ζητεί ο Ρέντσι

Χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα ζητεί ο Ρέντσι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να χαμηλώσουν τον πήχυ όσον αφορά το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, με αντάλλαγμα τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, θα ζητήσει ο Ματέο Ρέντσι από τις Βρυξέλλες, αν αναλάβει ξανά τα ηνία της Ιταλίας. Επισήμως, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έχει υποσχεθεί μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% ως προς το ΑΕΠ έως τα τέλη του 2017 από το 2,4% το 2016. Ο κ. Ρέντσι αναφέρει ότι θα διαπραγματευθεί δημοσιονομικό έλλειμμα 2,9%, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από το πλαφόν του 3% που ισχύει για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, σε αποσπάσματα του νέου βιβλίου του που δημοσιεύτηκαν στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Il Sole 24. Ετσι, θα αποκτήσει το δημοσιονομικό περιθώριο 30 δισ. ευρώ για τη μείωση των φόρων και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Οπως επισημαίνει ο κ. Ρέντσι, η Ιταλία θα καταφέρει να «δαμάσει» το υψηλό χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ μέσω της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας που θα επιτευχθεί με τα προαναφερόμενα δημοσιονομικά μέτρα των 30 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Χρειάζεται, όπως αναφέρεται στα προαναφερόμενα αποσπάσματα, «ισχυρή δέσμευση, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία θα στοχεύσει στη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, μέσω ενίσχυσης της ανάπτυξης», με αντάλλαγμα την αποδοχή των Βρυξελλών για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,9%, τουλάχιστον, την επόμενη πενταετία. Η Κομισιόν ασκεί πιέσεις για ακόμη πιο αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, διότι, όπως τονίζουν οι αξιωματούχοι στην Ε.Ε., μόνον με το «μάζεμα» των δαπανών του κράτους θα αρχίσει να μειώνεται το υπέρογκο χρέος της χώρας. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας βρίσκεται στο 133% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Ο κ. Ρέντσι παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση της χώρας. Το 60% των Ιταλών τάχθηκε κατά της συνταγματικής αναθεώρησης. Εν συνεχεία ο κ. Ρέντσι απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία και τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πάολο Τζεντιλόνι. Εκτοτε, ο κ. Ρέντσι παρέμεινε επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και πριν από έναν μήνα πρότεινε οι εκλογές στην Ιταλία να διεξαχθούν παράλληλα με τις γερμανικές εκλογές, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

«Δεν δέχομαι να μεταχειρίζονται την Ιταλία σαν μαθητή και κάθε να του λένε πώς ακριβώς να συμπεριφέρεται. Αυτή η στάση δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για τον ρόλο της Ε.Ε».

Η Ιταλία, πάντως, παρουσιάζει τους πλέον υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη εδώ και μία δεκαετία. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για αύξηση κατά 1,1% το 2017 κυμαίνονται στο ήμισυ του μέσου όρου που αναμένεται για την Ευρωζώνη. Tέλος, η ανεργία έφθασε στο 11,3% τον Μάιο του 2017, εν σχέσει με το 11,1% που αναμενόταν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή